De acum, Universitatea din Oradea şi Teatrul Regina Maria au în dotare câte un defibrilator mobil automat, care ar putea salva viaţa unei persoane care face un stop cardio-respirator în interiorul sau în preajma acestor instituţii.

Cele două aparate au fost cumpărate cu sprijinul actorului Şerban Borda şi a voluntarilor şi angajaţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor. Mai precis, benevol, artistul a susţinut un spectacol de pantomimă, iar banii adunaţi din biletele de intrare, peste 8.000 de lei, au fost folosiţi exclusiv pentru achiziţia defibrilatoarelor. Reprezentanţii SAJ Bihor au contribuit plătind aceste bilete, întrucât cei mai mulţi spectatori au fost taman voluntarii şi angajaţii Serviciului.

Cele două aparate au fost duse la începutul acestei săptămâni de către Şerban Borda, de directorul economic al SAJ Bihor, Liviu Sabău Popa, respectiv de directorul medical al Serviciului, dr. Liciniu Venter, la Teatru şi la Universitate.

Defibrilatorul mobil este un aparat care poate fi folosit de persoane fără pregătire medicală prealabilă, pentru că oferă un ghid audio al manevrării, în limba română, dând instrucţiuni clare şi pentru manevrele clasice de resuscitare (pressing şi respiraţie artificială).

Cel puţin patru dintre apelurile înregistrate zilnic la numărul unic de urgenţă 112   sunt pentru intervenţii la persoane cu probleme cardiace. În cazul unei persoane care a suferit un stop cardiac, şansele de supravieţuire scad semnificativ cu fiecare minut trecut, astfel că o intervenţie rapidă îi poate salva viaţa. Angajaţii şi voluntarii Ambulanţei Bihor şi-au propus anul trecut să adune banii pentru achiziţia a patru defibrilatoare care să fie amplasate în locuri publice din Oradea.