Profesori din Oradea, dar şi din ţară şi din străinătate, studenţi şi simpli curioşi au avut ocazia, joi, să asculte opiniile şi teoriile unui reputat academician american, specialist în relaţii internaţionale.

Aflat pentru prima dată în România, John Mearsheimer a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, iar în semn de mulţumire a dezbătut cu specialiştii veniţi anume să-l asculte teme de politică globală.

Pe lângă lecţia prezentată în Aula Magna a Universităţii, academicianul venit din SUA s-a întâlnit cu profesorii, studenţii şi cercetătorii la Muzeul Aurel Lazăr, joi după-amiază, într-un cadru mai restrâns, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor. Întâlnirea a fost moderată de decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga, şi de Florin Păsătoiu, lector la Universitatea din Craiova.

Mearsheimer a fost întrebat, printre altele, dacă pot ţările mici să influenţeze politica globală, răspunsul său fiind negativ. "Dacă trăieşti în Europa de Est şi ai Germania Imperială şi Rusia în apropiere, nu prea ai spaţiu de manevră. Nici România nu are mult loc de manevră", a răspuns Mearsheimer. "Ţările mici nu au drepturi. Ele cred că au drepturi, dar să le spună asta ruşilor şi americanilor", a mai spus profesorul.

În acest context, specialistul american a vorbit şi despre dezbinarea Uniunii Europene, spunând că implicarea americanilor este un factor de coeziune pe continent. "Se presupune că există o entitate politică Europa. Nu este aşa, Europa este o colecţie de state şi Uniunea Europeană începe să se fragmenteze. Şi s-ar fragmenta şi mai mult, dacă americanii ar pleca. Românii sunt întâi români, şi apoi europeni", a spus Mearsheimer.

"Viziunea mea este că, pentru ca Europa să funcţioneze şi să pretindă că este un corp politic unificat, are nevoie de americani. Americanii sunt pacificatorii. De aceea românii nu vor ca amercianii să plece. Europenii instinctiv au nevoie de americani", a mai spus specialistul.

El a fost întrebat şi de situaţia Ucrainei, academicianul american precizând că această ţară nu va face niciodată parte din UE, pentru că Rusia nu este de acord. "Ruşii au spus că o vor distruge înainte de a fi în UE şi NATO", a precizat Mearsheimer.

El a adăugat că ucrainienii nu îi vor provoca pe ruşi. "Rusia are mii de arme nucleare. Nu vrei să o enervezi", a mai spus academicianul, adăugând că reacţia Rusiei nu este diferită faţă de cea pe care America o avea, cu privire la Cuba.