Angajaţii ABA Crişuri lucrează la decolmatarea râurilor şi văilor din Bihor, astfel încât, în situaţia unor precipitaţii abundente, apa să curgă şi să nu se reverse spre locuinţele oamenilor.

"Lucrările şi acţiunile sunt realizate prin formaţiile de lucru din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor şi implică utililaje precum: excavator, buldoexcavator, buldozer, motocositoare, defrişătoare şi trailer. Lucrările de decolmatare nu sunt deloc simple dacă avem în vedere complexitatea utilajelor şi faptul că volumul excavat până în prezent depăşeşte 120.000 mc", se arată într-un comunicat transmis luni de ABA Crişuri.

Până acum, ABA Crişuri a decolmatat peste 40 de km de cursuri de apă, cu scopul de a creşte capacitatea de scurgere a apelor, mai ales în perioadele cu precipitaţii însemnate. Munca este îngreunată de vegetaţia crescută excesiv şi, mai ales, de gunoaiele de pe maluri.

"An de an, după viituri, intervenim pentru a curăţa albiile şi pentru a ne asigura că aluviunile şi deşeurile transportate de ape nu au creat blocaje mai ales în dreptul lucrărilor hidrotehnice. De asemenea, am intensificat şi acţiunile de cosiri de vegetaţie pentru a asigura întreţinerea corespunzătoare a digurilor de apărare împotriva inundaţiilor. ABA Crişuri avertizează din nou populaţia şi administraţiile locale că, pe lângă factorul de poluare, deşeurile sunt adevărate blocaje la ape mari, blocaje care duc la inundaţii", a declarat Sorin Guler, directorul instituţiei.

În judeţ, muncitorii SGA au lucrat la decolmatări pe Crişul Pietros, valea Nouă, valea Nimăieşti, valea Holod, valea Tăşad şi valea Săcuieu, iar în Oradea pe Adona şi Peţa. În prezent, utilajele se găsesc pe valea Tria, în localitatea Pocluşa de Barcău, şi pe valea Fânaţelor, în localităţile Spinuş şi Ciuleşti.

"În funcţie de condiţiile hidrometeo, lucrările se vor finaliza în această toamnă şi vor îmbunătăţi în mod considerabil activităţile de prevenire şi apărare împotriva inundaţiilor în localităţile: Săud, Husasăul de Tinca, Batăr, Drăgăneşti, Budureasa, Holod, Oradea, Cărpinet, Oşorhei, Săcuieu, Remeţi, Valea lui Mihai, Ţeţchea, Chişiaz şi Spinuş", se mai arată în comunicatul ABA Crişuri.