Poliţiştii rutieri bihoreni au ieșit, weekend-ul acesta, pe şoselele din judeţ, pentru a folosi noul aparat de DrugTest, care detectează nouă substanţe cu efect psihoactiv.

Controalele au loc în cadrul unui program desfășurat la nivel național. La acțiunea din noaptea de vineri spre sâmbătă, la care au fost invitați și jurnaliștii orădeni, nu a fost depistat niciun șofer aflat sub influenţa subtanţelor psihoactive, dar au fost întocmite şapte dosare penale. 

Detectează nouă subtanţe

Potrivit comisarului de poliţie Alin Gherman, șeful Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, aparatul DrugTest a intrat în posesia poliţiştilor bihoreni în urmă cu aproximativ o lună. Acesta poate detecta până la nouă subtanţe active, iar procedura de folosire este diferită de cea a aparatelor specifice ale Poliției.

"Se colectează din cavitatea bucală, adică din obrajii interiori, de pe limbă, sub limbă, salivă cu ajutorul unei spatule care se termină cu un bureţel. Apoi spatula este introdusă în DrugTest care va arăta dacă şoferul a consumat sau nu subtanţe psihoactive", a explicat comisarul.

De precizat că, dacă testul iese pozitiv, șoferul este condus la Medicina Legală, pentru recoltarea unor probe biologice, care vor stabili exact cantitățile și sunstanțele din sânge.

În acest sfârșit de săptămână, poliţiştii acţionează atât pentru depistarea persoanelor care conduc autoturisme autoturisme sub influenţa unor subtanţe interzise, cât şi pentru depistarea celor care șofează sub influenţa băuturilor alcoolice.

Şapte dosare penale

În noaptea de vineri spre sâmbătă, poliţiştii Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Rutier Bihor şi poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, au întocmit şapte dosare penale, după cum a precizat pentru BIHOREANUL Ioana Lascău, ofițer la Biroul de presă al Poliției Bihor.

"În jurul orei 23.25, pe strada Mareşal Averescu, poliţiştii au depistat un bărbat de 50 de ani din localitatea Negreni, judeţul Cluj, în timp ce conducea un autoturism având o concentraţie de 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorului i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei şi a fost întocmit dosar penal", a exemplificat Ioana Lascău.

Pe aceeași stradă, la ora 01.35, poliţiştii au mai întocmit un dosar penal unui tânăr de 20 de ani din Oşorhei care șofa fără a avea permis de conducere.

Un alt bărbat, de 45 de ani, care conducea o autoutilitară, a fost testat cu etilotest, în jurul orei 01.35, în Paleu. "Acesta conducea o autoutilitară având o concentraţie alcoolică de 0.68 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a refuzat recoltarea de probe biologice, astfel i s-a întocmit dosar penal pentru două infracţiuni, de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi de refuzarea recoltării probelor", a mai spus ofiţerul de presă.

Vezi mai jos imagini din timpul acțiunii Poliției!