Jandarmii au sărbătorit, luni, 100 de ani de la înfiinţarea unităţii de jandarmi din Bihor. Pe 1 aprilie 1919, a luat naştere Compania de jandarmi Oradea Mare, fiind una dintre primele unităţi din Transilvania. Iniţial, a avut sediul la Cluj Napoca, deoarece oraşul de pe Crişul Repede era încă sub ocupaţia regimului bolşevic. Jandarmii au deschis drumul trupelor lui Traian Moşoiu, iar după ce Oradea a fost eliberată, s-au instalat în clădirile în care azi funcţionează Universitatea.

Jandarmii şi-au sărbătorit ziua în Piaţa Unirii, unde la ora 11 au dat startul unor activităţi anume pregătite. Ora nepotrivită - la care majoritatea elevilor sunt la şcoală, iar părinţii lor la serviciu - a făcut ca în centrul Oradiei să nu se adune prea mulţi curioşi. Fireşte, însă, publicul a fost format în proporţie covârşitoare din elevi de clase primare, bucuroşi să-i vadă pe jandarmi.

Evenimentul a debutat cu prezentarea noului drapel de luptă al Jandarmeriei Bihor şi apoi cu sfinţirea lui. Momentul a fost însă unul stânjenitor pentru militarii care au prezentat drapelul, insuficient instruiţi, deoarece au defilat nesincronizat şi haotic, de parcă erau nişte civili la joacă.

Din fericire, însă, jandarmii care au făcut demonstraţii de lupte, de intervenţie antitero şi de dresaj canin s-au dovedit mai profesionişti. Exerciţiile au fost, fireşte, pe placul copiilor adunaţi în Piaţă, care au râs copios când au văzut cum câinii jandarmilor „muşcă” tâlharii. De asemenea, chiar dacă au tresărit când jandarmii au tras cu gloanţe oarbe, copiii au apreciat şi intervenţia antiteroristă, fireşte, simulată.

Finalul a fost rezervat paradei militare. Una dintre formaţii a fost mai deosebită, jandarmii fiind îmbrăcaţi cu uniforme ca în anul 1919. La ora 12, întreaga ceremonie s-a încheiat, dar curioşii au putut admira standurile cu tehnica militarilor.