Aproximativ 100 de persoane din ţară şi din străinătate au luat parte, sâmbătă, la o ceremonie inedită în Diosig. Cavalerii Ordinului European al Cavalerilor Vinului - Legatul Valea Ierului - au primit în rândul lor 10 noi membri şi au avansat în grad alţi patru.

Ceremonia a început de dimineaţă, cu o paradă cu fanfară şi majorete, de la şcoala din sat şi până la biserica reformată.

"Nu primim în ordin decât candidaţi care au vie, care produc vin. În momentul de faţă sunt 10 candidaţi noi şi 4 care avansează de la gradul de Hospes la gradul de Consilarius. Avansarea în grad e rodul muncii depuse în promovarea vinului şi a vinului bun, iar Ordinul european are o deviză foarte interesantă - dacă ai putut să treci de ură şi încerci să faci ceva pentru oameni, înseamnă că meriţi să fii cavaler. Aceşti oameni tocmai asta fac", a explicat Rittner Tibor, eques de vino, lider al Legatului nr. 1 Valea Ierului, parte din acest ordin.

Legatul nr. 1 Valea Ierului numără în prezent 47 de membri, dintre care peste 85% sunt bihoreni.

"Bihor e o enclavă regională în ce priveşte producţia de vin şi este definită, mai ales partea din nord, ca fiind o zonă favorabilă producerii vinurilor. Apreciem în primul rând micii producători care-şi desfăşoară activitatea în această zonă, apreciem favorabil concursurile locale dintre producătorii de vin şi care contribuie astfel la promovarea vinurilor pe care le fac", a declarat Marius Farmazon, proconsul pentru România al ordinului din Europa.

Ceremonia a continuat la biserică, unde, în prezenţa prietenilor şi a familiei, cei 10 membri nou-veniţi - László Bara, József Helmeczi, András Juhasz, Attila Miklós Árpád, Zoltán Papp, Alexandru Pusztai, László Zoltán Szallós, Attila Török, Jácint Zatykó, Ioan Petrica - au primit noile însemne şi au depus jurământul. Între cei patru avansaţi în grad s-a numărat şi Békési Csaba, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de muncă Bihor. Alături de el, au mai fost avansați Ioan Jugrestan, Gergely János Adam și Zoltan Lorand Olah.

Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OECV) - Ordo Equestris Vini Europae este o organizaţie culturală internaţională, prezentă în 28 de ţări, care numără peste 5.000 de membri, personalităţi ale vieţii culturale, economice şi sociale europene, din care aproximativ 400 din România. Practic, ordinul reuneşte producători de vin preocupaţi de ajutorarea semenilor, dar şi de promovarea vinului de calitate.

"Frăţia îşi revendică tradiţia din ordinele cavalereşti medievale, în special din cea a Ordinului Sfântului Gheorghe de la 1273, respectiv 1308 și 1468, preluând de la acestea principiile de bază ale cavalerismului, respectiv cinstea, onoarea, demnitatea şi morala creştină", arată site-ul organizaţiei.

Senatul cavaleresc, condus de doi consuli, reprezintă comitetul de conducere al întregii caste a cavalerilor şi îşi are sediul în locul de înfiinţare al Ordinului, în oraşul liber Eisenstadt din Austria. Structurile naţionale sunt organizate în consulate, conduse de proconsuli, având ca subdiviziuni legatele şi scaunele cavalereşti.

Ordinul se implică şi în proiecte caritabile, având ca moto: "Abia după ce ai învins invidia şi incepi să te implicit pentru alţii, devii cu adevărat un om nobil".

Printre participanţii la evenimentul de sâmbătă s-a numărat şi Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Republicii Slovace în România.

De precizat că ceremonia s-a ținut în aceeași zi în care la Diosig a fost Festivalul Gastro şi de Vin "Bakator". Cele două evenimente nu au avut, însă, legătură.