În linişte deplină şi într-o atmosferă sobră, liderii PSD Bihor au aşteptat rezultatele exit-poll-urilor alegerilor europarlamentare în sediul din Piaţa 1 Decembrie.

În biroul preşedintelui Ioan Mang se aflau duminică seară, pe lângă acesta şi soţia lui, preşedintele executiv al PSD Bihor, Emilian Pavel, eurocandidat, senatorul Florian Bodog, şeful Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Felix Cozma, şi consilierul local Liviu Sabău Popa. În celelalte încăperi ale organizaţiei erau câteva zeci de membri de partid, care aşteptau date de la colegii din secţiile de votare.

La aflarea estimărilor, cu 2 minute înainte de ora 21, pentru că Antena 3, postul pe care îl urmăreau, a furat startul prezentării rezultatelor, PSD-iştii nu au scos niciun sunet. A fost evident că nu se aşteptau să aibă doar 25,8% din voturi. Asta înseamnă că vor avea doar 9 reprezentanţi în Parlamentul European, mult mai puţin decât estimările optimiste afişate de Mang şi Pavel în campania electorală, când spuneau că mizează pe "14-15 mandate", ecuaţie care l-ar fi trimis din nou pe Pavel, al 14-lea pe lista PSD, la Bruxelles.

"Cel puţin incorect"

"Rezultatele sunt surprinzătoare, trebuie să recunoaştem, sunt neaşteptate. Toate sondajele au dat cu totul alte scoruri, peste 30%, nu era sondaj să ne dea sub 30. Participarea a fost masivă într-adevăr, probabil că este un lucru bun, oamenii se duc la vot", a comentat Ioan Mang, la cererea BIHOREANULUI.

Emilian Pavel a spus chiar că sunt rezultate incorecte. "Va trebui să comunicăm mai bine, să muncim mai mult şi mai aplicat, pentru că mi se pare un rezultat cel puţin incorect faţă de măsurile pe care le-a luat această guvernare şi faţă de ce am făcut noi, deputaţii PSD, în Parlamentul European", a declarat Pavel.

Nici unul dintre cei doi lideri ai organizaţiei nu cred însă că ar fi de vină guvernarea PSD ori mesajele anti-europene lansate de liderul Liviu Dragnea. "Am început târziu să dialogăm şi să fim între oameni", a spus Pavel. Întrebat ce va face de acum înainte, dat fiind că nu mai merge la Bruxelles, PSD-istul a spus că va munci mai mult în partid.

Ioan Mang, Emilian Pavel

Ironii a la Mang

Despre motivele pentru care românii nu au votat PSD, Mang a dat un răspuns ironic: "Se poate să-i deranjeze pe români că le-au crescut salariile şi pensia, dar mă cam îndoiesc. Se poate să-i deranjeze şi pe medici că câştigă peste 15.000 lei în mână, adică peste 3.000 de euro lunar, poate că-i deranjează. Nu ştiu să vă spun acum, la cald".

Chiar dacă omologi de-ai săi din ţară au declarat că Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze, preşedintele PSD Bihor nu s-a aruncat în asemenea declaraţii ostile faţă de cel pe care adesea l-a numit "prietenul meu", dar nici n-a zis ba. "Să terminăm numărătoarea voturilor, ca să concluzionăm unde a fost defecţiunea. Dacă defecţiunea a fost de organizare, este o situaţie, dacă a fost de slabă organizare în anumite zone ale ţării, unde ne aşteptam la o prezenţă mult mai bună, e altă situaţie", a spus Mang.

Amnistia, măsură creştinească!

Pentru că, în premieră, nu au anunţat jurnaliştii orădeni despre locul şi ora la care votează, liderii PSD Bihor au fost întrebaţi şi dacă au votat sau nu la referendumul pentru justiţie. Amândoi au spus că nu, motivând că a fost un referendum inutil.

"Nu cred în cele două întrebări şi nu-şi au rostul. Nu văd cum cineva poate opri un Guvern să dea ordonanţe de urgenţă. De asemenea, nu văd cum şi cât de creştineşte şi de constituţional este ca cineva care a primit un bacşiş de 50 de lei să nu fie amnistiat", a declarat Mang, încercând astfel să bagatelizeze problematica referendumului.

La rândul său, Pavel a spus că n-a votat pentru că întrebările "nu sunt în acord cu principiile fundamentale ale UE". În schimb, este convins că prezenţa mare la referendum se datorează "emoţiilor şi lipsei de informare".

Nu şi nu

Cât despre faptul că nu au invitat jurnaliştii să-i pozeze în secţiile de votare, cei doi PSD-işti au spus că nu s-au ascuns, ci pur şi simplu au fost ocupaţi şi nu au ştiut când anume vor vota.

Totodată, au negat că primarii PSD din Bihor au avut duminică misiunea de a sta în faţa secţiilor de votare din comune, pentru a vorbi cu oamenii, Mang spunând că aceştia au făcut-o din proprie iniţiativă.