Furtuna de marţi după amiază a provocat pagube însemnate în judeţul Bihor. Două clădiri au luat foc, acoperișul unei case din Oradea şi o magazie din Mizieş, iar mai mulţi copaci au fost doborâţi de vijelii şi inundaţii.

Informaţiile apar într-un comunicat transmis, miercuri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, potrivit căruia fenomenele meteorologice periculoase (grindină, frecvente descărcări electrice, vijelie puternică, averse torenţiale) au produs pagube în 12 localităţi.

"În localităţile Oradea şi Mizieş, s-au produs două incendii la o locuinţă, respectiv la o magazie din cadrul unei gospodării, cercetările efectuate după finalizarea operaţiunilor de stingere indicând drept cauză probabilă a celor două evenimente trăsnetul", anunţă comunicatul.

În Oradea, este vorba despre acoperişul casei din cartierul Grigorescu, unde iniţial nu se ştia exact cauza izbucnirii flăcărilor, şi unde pompierii militari din cadrul Detaşamentului 1 Oradea au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi cu o autospecială de lucru la înălţime pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Militarii au reuşit să împiedice astfel propagarea flăcărilor la încăperile casei. În urma evenimentului, a ars acoperişul casei, pe o suprafaţă de circa 100 de metri pătraţi.

"În Mizieş, pompierii Secţiei Beiuş au acţionat pentru stingerea unui incendiu produs la un acaret din cadrul unei gospodării. Flăcările au afectat acoperişul construcţiei şi bunuri depozitate în interiorul acesteia", mai precizează comunicatul.

Informarea mai arată că, tot în urma furtunii de marţi, pompierii Detaşamentului 1 Oradea au intervenit pentru degajarea a doi copaci căzuţi pe carosabil, lângă Parcul Nicolae Bălcescu din municipiu. Echipajele Gărzii de Pompieri Sălard au înlăturat un copac căzut pe o anexă din cadrul unei gospodării din localitate.

Ploaia puternică a provocat şi inundaţii în tot judeţul.

Potrivit ISU, între orele 20.30 - 21.10, pompierii Staţiei din Aleşd au acţionat pe DN1-E60, pe raza localităţii Topa de Criş, pentru evacuarea apei acumulate pe carosabil, pe o porţiune de circa 20 de metri pătraţi, iar în jurul orei 21.30, pompierii militari din cadrul Staţiei Ştei au intervenit pentru evacuarea apei din subsolurile a patru locuinţe situate în Sălişte de Vaşcău.

Secţia de Pompieri Beiuş a acţionat pentru îndepărtarea apei din curtea unei case din Delani, iar Detaşamentul de Pompieri Salonta, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, a evacuat apa acumulată în curţile a trei gospodării situate în Avram Iancu. De asemenea, serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit în localităţile Hotar, Hidiş, Hidişelul de Dobreşti, Finiş şi Petid pentru evacuarea apei din două locuinţe şi 15 curţi.

De precizat că grindina a provocat numeroase pagube în județ. Un cititor a transmis BIHOREANULUI că în Biharia ploaia a fost atât de puternică încât mai multe case au rămas fără bucăţi de polistiren din sistemul de izolație. De asemenea, roletele caselor au fost distruse de bucăţile mari de gheaţă care au căzut.