A trecut un an de când Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor a înfiinţat un centru de pregătire pe modelul unuia din Canton St. Gallen, Elveţia, timp în care numărul cursurilor pentru salvatori montani, organizate în Bihor, s-a triplat, iar zeci de oameni au fost instruiţi cum să intervină în misiuni de acest gen.

Centrul, amenajat în Vârtop, a fost finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano – Român, şi a fost acreditat pentru pregătirea salvatorilor montani. Eficienţa este evidentă, arată un comunicat al Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor.

"Dacă până la înfiinţarea Centrului de pregătire în cadrul Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor s-au organizat patru stagii de pregătire anuale, de-a lungul anului 2018 am avut o creştere atât cantitativă cât şi calitativă a acestora, pe domenii şi direcţii ce acoperă întreaga curriculă de pregătire atât în salvarea montană, cât şi cea speologică", se arată în comunicat.

Mai precis, în ultimul an, Salvamont-Salvaspeo Bihor a organizat 15 cursuri, din care cinci pentru pregătire în salvarea montană specific condiţiilor de iarnă pe pârtii de schi şi în afara acestora, şase stagii de pregătire în salvarea montană specific condiţiilor de vară pe traseele turistice, traseele de alpinism şi escaladă şi via ferrata, un stagiu de iniţiere în speologie, un altul pentru parcurgerea de canioane şi două exerciţii de evacuare şi salvare din telescaun.

"În contextul generat de noua bază materială de la centrul de pregătire Vârtop, s-au reluat stagiile de pregătire medicală dedicate aspiranţilor, stagii derulate în colaborare cu SMURD Bihor", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, în 2018, s-au atestat şi reatestat 14 salvatori montani şi salvatori speologi, iar în urma evaluărilor, dintr-un număr de 27 aspiranţi au fost selectaţi nouă membri care urmează să fie examinaţi în vederea continuării procesului de pregătire - evaluare în cadrul Centrului Naţional de Pregătire a Salvatorilor Montani de la Padina