Ziua Veteranilor de Război a fost marcată miercuri şi în Oradea printr-o ceremonie militară organizată în Cimitirul Municipal în onoarea militarilor care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a României.

De fapt, Ziua Veteranilor de Război este pe 29 aprilie, însă Ministerul Apărării Naţionale a dispus devansarea ceremoniilor dat fiind că data coincide cu a doua zi de Paşte.

La monumentul eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial din Cimitirul Municipal, prefectul Ioan Mihaiu şi generalul de brigadă (r) Vasile Creţ au ţinut discursuri. La eveniment a participat şi unul dintre viceprimarii Oradiei, Florin Birta.

"Astăzi este o zi cu o puternică încărcătură emoţională în care îi omagiem pe cei pentru care apărarea ţării a fost crezul suprem, respectându-şi legământul faţă de patrie. Napoleon Bonaparte spunea că dragostea de patrie este cea dintâi religie a curajului şi a devotamentului, dar şi a onorului militar, valori pe care le-au adus cu ei de pe câmpul de luptă sau din viaţa militară", a spus Mihaiu.

La rândul său, Vasile Creţ a vorbit despre titlul de veteran de război acordat militarilor în România, începând cu militarii care au luptat în timpul Războiului de Independenţă.

După discursuri, a urmat ceremonialul depunerii de coroane şi jerbe de flori la Monumentul eroilor români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial de către Instituţia Prefectului Judeţul Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Garnizoana Oradea, Serviciul Român de Informaţii, Asociaţia Culturală Cultul Eroilor Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, Electrica S.A.