Bihorenii amatori de călătorii în ţări îndepărtate nu mai trebuie să meargă în alte judeţe pentru a-şi face vaccinurile necesare şi a se asigura că nu se vor îmbolnăvi.

Din această lună, Spitalul Pelican din Oradea are un centru de vaccinări internaţionale, primul de acest gen din Bihor. Până acum, bihorenii trebuiau să se deplaseze la Cluj sau la Arad, dacă doreau să se imunizeze înaintea unor călătorii pe alte continente.

"Centrul de Vaccinări Internaţionale este singurul autorizat de Ministerul Sănătăţii pentru judeţul Bihor şi vine în întâmpinarea tuturor persoanelor care călătoresc în străinătate, în orice colţ al lumii, cu un set complet de evaluare, vaccinare, dar şi consiliere personalizată, în funcţie de zona vizitată şi de riscurile îmbolnăvirii: consiliere şi suport în vederea prevenirii unor boli specifice călătoriilor în zone îndepărtate, consiliere prevaccinală aferentă, urmărire postvaccinală, eliberarea de certificate de vaccinare internaţională, profilaxia malariei, sfaturi cu privire la igiena alimentară şi îngrijirea sănătăţii pe parcursul călătoriilor, evaluarea riscului de a contracta o boală şi a stării de sănătate a turistului", se arată într-un comunicat al spitalului.

Potrivit anunţului, la Spitalul Pelican se face vaccinare profilactică pentru hepatita A, hepatita B, rubeolă, oreion, rujeolă, varicelă, difterie, tetanos, tuse convulsivă, rabie, infecţii cu Hemophyllus Influenzae, poliomielită, gripă, febra galbenă, febră tifoidă, meningită meningococică şi pneumonii pneumococice. Vaccinurile sunt administrate de doctorul epidemiolog Adina Budea.

Bihorenii care vor pleca în străinătate trebuie să solicite o consultaţie completă cu minim 4-6 săptămâni înaintea plecării, "pentru a se putea realiza în timp eficient bilanţul vaccinal, obţinerea vaccinurilor şi administrarea acestora", precizează spitalul.

Comunicatul mai arată că scopul vaccinării este prevenirea unor boli grave, pentru care nu există tratament, iar vaccinurile protejează organismul de îmbolnăviri severe, suferinţă, invaliditate, costuri individuale. "Persoana vaccinată are o protecţie îndelungată faţă de boala pentru care a fost vaccinată, iar riscurile vaccinării sunt minore în comparaţie cu bolile pe care le previn".

Pacienţii care vor să aibă acces la acest centru de vaccinare trebuie să-şi facă programare, la recepţia ambulatoriului Spitalului Clinic Pelican (str. Corneliu Coposu nr. 2) sau la numărul de telefon 0259-444.444.