Setul de reguli prezentat recent de primarul Ilie Bolojan pentru centrul istoric, care prevede, de pildă, că în acest perimetru nu pot funcţiona magazine second-hand, spălătorii şi service-uri auto ori case de amanet şi de jocuri de noroc, este supus dezbaterii publice.

Reunite sub denumirea "Regulament pentru stimularea dezvoltării centrului istoric al municipiului Oradea", măsurile se aplică tuturor proprietarilor sau operatorilor economici care deţin sau utilizează spaţii comerciale la parterul imobilelor cu front la străzile din zona centrală. Aşa cum edilul Bolojan a precizat, municipalitatea vrea ca orarul minim al acestor afaceri să fie, în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, între orele 10 şi 21, iar între 16 octombrie şi 14 aprilie între orele 10 şi 19. Acest orar se va aplica gradual: spaţiile de alimentaţie publică vor trebui să se conformeze începând cu 1 ianuarie 2018, cele de comerţ şi servicii de la 1 iunie anul viitor, iar restul operatorilor din 1 ianuarie 2020.

De asemenea, regulamentul prevede că impozitul pe clădiri şi teren pentru spaţiile comerciale neutilizate mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an se majorează în anul următor cu 50%, dar şi că service-urile auto şi spălătoriile vor trebui să dispară din centrul istoric începând cu 1 ianuarie 2018, iar casele de amanet, magazinele second-hand şi localuri cu jocuri de noroc din 1 ianuarie 2019. Acelaşi regulament mai stabileşte că impozitele pe terenuri construibile, dar fără clădiri edificate, vor creşte cu 50% din anul următor.

Orădenii pot transmite propuneri şi amendamente pe adresa de e-mail primarie@oradea.ro sau le pot depune la Serviciul Relaţii cu Publicul din Primărie.

Pe 21 septembrie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei va avea loc şi o dezbatere publică a regulilor propuse.