Oradea se înscrie în lista oraşelor care sărbătoresc, între 14 şi 22 septembrie, Săptămâna Mobilităţii Europene, o săptămână în care se promovează mijloacele de transport nepoluante, precum cele de transport în comun ori bicicletele.

În urbea de pe Crişul Repede, evenimentele, organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transregio, Zona Metropolitană Oradea, OTL, Primăria Oradea şi Asociaţia Pro Bikers, vor debuta sâmbătă, de la ora 10, publicul fiind aşteptat în parcarea Oradea Shopping City, unde se va ţine un Bike Trial, adică un concurs cu obstacole pentru biciclişti.

Marţi, de la ora 10, la Hotel Maxim va avea loc un forum de mobilitate, iar miercuri va fi Ziua Porţilor Deschise la OTL. Potrivit directorului Csuzi Istvan, orădenii sunt invitaţi la depoul OTL de la ora 10, urmând ca la 10.30 să meargă la autobază, de la ora 11 la laboratul de Mecatronică, iar de la ora 11.30 la discuţii pe marginea sistemului de e-ticketing.

Programul săptămânii mobilităţii continuă pe 19 septembrie, când au loc prezentări despre beneficiile transportului public local la Liceul Ady Endre şi la Colegiul Emanuil Gojdu, iar vineri va avea loc aşteptatul Critical Mass, marş al bicicliştilor prin oraş. Marşul va începe în Parcul Magnoliei, de la ora 20. Săptămâna se va încheia tot cu un concurs de biciclete, ce va avea loc sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 10.30, la Oradea Shopping City.

Viceprimarul Ovidiu Mureşan a precizat că, pentru ediţia de anul următor, municipalitatea ia în calcul ca, măcar o zi din Săptămâna Mobilităţii, să restricţioneze traficul auto într-o zonă a oraşului, aşa cum se obişnuieşte în alte oraşe europene care marchează această săptămână.