Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş critică două măsuri pregătite de Ministerul Educaţiei care însă, arată parlamentarul, nu vor îmbunătăţi deloc performanţele tinerilor români, însă vor costa mult.

Viitorii asistaţi

Una dintre aceste măsuri, deocamdată doar enunţată de reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, nu legiferată, presupune acordarea de burse elevilor din mediul rural cu prezenţă bună la şcoală, de peste 80%. În total, aceste burse vor costa 200 de milioane de euro, iar o sumă similară va fi plătită profesorilor de la oraşe care vor accepta să predea la ţară, în regim de plată cu ora. "Atenţie, finanţarea de 400 de milioane de euro pentru aceste măsuri, provine dintr-un credit pe care-l plătesc toţi românii! Adică vom plăti cu toţii ca să dăm burse copiilor, pentru simplul fapt că vin la şcoală!", a declarat Cherecheş, miercuri, în Camera Deputaţilor, conform unui comunicat de presă.

Astfel, şcolarii nu vor fi stimulaţi să facă performanţă şi nici să devină independenţi. "E adevărat că mulţi copii abandonează şcoala din motive de sărăcie a familiei, dar aceştia pot beneficia de burse sociale. Dându-le burse doar pentru că sunt săraci dar vin la şcoală nu-i ajută să se maturizeze în oameni responsabili şi independenţi, ci le instituie un statut de asistat social", a mai spus Florica Cherecheş, insistând că mai utile ar fi programe precum "Masa la şcoală", "Şcoală după şcoală" ori investiţii în dotarea şcolilor, pentru a fi mai atractive.

Discriminare pozitivă

Tot pentru elevii din mediul rural, o decizie discutabilă a Ministrului Educaţiei prevede alocarea a 3.000 de locuri bugetate la facultăţi. Atenţie, însă: aceste locuri le vor ocupa elevii care au absolvit licee de la ţară, nu cei care au pur şi simplu domiciliul în sate. Măsura este nepotrivită, este convinsă Cherecheş.

"Mă întreb ce vor face aceşti tineri, o dată deveniţi studenţi, cum se vor integra, dacă ei sunt aduşi în facultăţi pe locuri special create pentru ei, fără o competiţie reală? Vor avea apoi parte şi de sesiuni speciale? Şi ce se va întâmpla cu ei după ce termină facultatea? Vor face ei faţă rigorilor impuse de angajatori sau vor aştepta în continuare să aibă un statut privilegiat, doar pentru că au terminat un liceu în mediul rural? Facultatea nu e obligatorie şi acolo ar trebui să ajungă cei mai merituoşi absolvenţi, cei care doresc să se perfecţioneze într-un anumit domeniu", a subliniat parlamentarul.

În opinia sa, această măsură este luată doar în avantajul universităţilor, care vor avea mai mulţi studenţi. "În loc să urmărească cererea de pe piaţa muncii şi să  adapteze tot sistemul de învăţământ la acest lucru, în loc să  pună accent pe consilierea în carieră care l-ar ajuta pe fiecare elev să-şi aleagă parcursul cel mai potrivit pentru el, în loc să dezvolte şcolile de meserii, Ministerul Educaţiei optează pentru cantitate în defavoarea calităţii şi susţine măsuri care nu-i ajută pe tineri în devenirea lor profesională, ci dimpotrivă!", a mai spus Cherecheş.

În final, PNL-ista le-a cerut colegilor din Camera Deputaţilor să reflecteze la aceste lucruri şi să se aplece cu seriozitate asupra nevoilor reale ale tinerilor din România.