România Liberă publică în ediţia online un articol referitor la acuzele de plagiat care i se aduc bihoreanului Ioan Mang, noul ministru al Educaţiei, pornind de la referirile la plagiat făcute, luni, de parlamentarul Doiniţa Chircu în timpul audierilor lui Mang în faţa camerelor de specialitate ale Parlamentului.

"Dacă voi fi acuzat, mă retrag"

Chircu a adus în discuţie unele acuze de plagiat care i se aduc lui Mang, profesor universitar la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii din Oradea. "Există suspiciuni că unele dintre articolele dumneavoastră ştiinţifice conţin elemente de plagiat. Dacă se va dovedi că sunt reale aceste suspiciuni, ce veţi face domnule ministru?", l-a întrebat Chircu.

Politicianul a răspuns tranşant: "În momentul în care voi fi acuzat de plagiat, fiţi convinsă că mă retrag din orice funcţie", a precizat Mang, după ce a subliniat faptul că speră ca deputata PDL să aibă un singur scop cu această întrebare, acela de a fi cât mai acră cu un reprezentant al Uniunii Social-Liberale.

Fără precizarea sursei

Publicaţia România Liberă publică, însă, fragmente din două articole ale ministrului Educaţiei care au mai multe elemente comune cu alte lucrări publicate cu ani înainte.

"În contextul acestor suspiciuni, România Liberă a aflat că există într-adevăr o lucrare ştiinţifică numită (în limba engleză) "VHDL implementation of an error detection and correction module based on Hamming code" publicată de către Ioan Mang împreună cu Erica Mang şi cu Constantin Popescu în publicaţia "Journal of Computer Science and Control System" - o revistă ştiinţifică a Universităţii din Oradea - în numărul din 2 octombrie 2011", notează publicaţia.

Porivit aceleiaşi surse, lucrarea are doar trei pagini şi jumătate, dar conţine mai multe pasaje (spre exemplu există o bucată integrală de trei sferturi de pagină), fraze şi grafice care sunt luate dintr-un articol ştiinţific mult mai vechi, apărut la 1 septembrie 2004. Este vorba de "Single Error Correction and Double Error Detection", scris de Simon Tam.

"De asemenea, se regăsesc două planşe reproduse integral din lucrarea lui Simon Tam, din care doar în cazul uneia e precizată sursa. Cutuma în acest domeniu impune ca atunci când reproduci integral un desen/tabel, etc trebuie să menţionezi explicit sursa sau să precizezi faptul că ai permisiunea autorului", mai scriu jurnaliştii de la România Liberă.

Aceştia precizează că "deşi există numeroase propoziţii şi fraze identice, doar atunci când Ioan Mang oferă explicaţii în cazul reproducerii unei matrici mai există o trimitere clară la lucrarea lui Simon Tam, care este trecută şi la capitolul "reference" (referinţe)".

Ministru în "documentare"

Publicaţia a descoperit şi un alt articol de-al ministrului Educaţiei care ar avea probleme. Este vorba despre "Reconfigurable computing - a new paradigm", apărută în Journal of Computer Science and Control Systems", în 2009. Lucrarea a fost scrisă de ministrul Educaţiei alături de soţie, Erica Mang, şi Constantin Popescu-Rotoiu.

"La punctul B al lucrării, Mang descrie o serie de şapte aplicaţii. Patru dintre acestea sunt copiate, cuvânt cu cuvânt - fără menţionarea sursei - dintr-o lucrare mai veche scrisă de Thomas Wollinger, Jorge Guajardo, Christog Paar numită "Security on FPGAs: State of the Art Implementations and Attacks" şi apărută în 2004", dezvăluie publicaţia.

Potrivit Legii Educaţiei, "se interzice ocuparea posturilor didactice şi de cercetare de către persoane dovedite că au plagiat. Se anulează automat concursul pentru un post didactic ocupat, indiferent când, de către o persoană dovedită că a plagiat".

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară consideră că "indicarea unei lucrări în bibliografia generală a lucrării nu este o autorizare a preluării informaţiei din lucrare. Dacă preluarea este neautorizată în mod explicit, nu este delimitată în mod lipsit de echivoc şi nu este pusă în relaţie cu lucrarea de provenienţă, atunci plagiatul este prezent iar opera rezultată este una plagiată".

Contactat de ziariştii de la România Liberă, Ioan Mang le-a declarat că "în cazul său nu poate fi vorba de plagiat, dar se va documenta şi ne va oferi un răspuns zilele următoare".

Vezi aici pasajele din articolele publicate de Ioan Mang suspectate de plagiat!