Consiliul Judeţean Bihor şi Universitatea din Oradea vor să atragă o finanţare europeană de 7 milioane de euro, pentru înfiinţarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic (PST) în campusul universitar.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, şi rectorul Constantin Bungău au explicat ce intenţii au. "În Universitatea din Oradea se cercetează. Acest parc ştiinţific va pune în valoare o parte din această cercetare", a declarat Mang.

Concret, PST va fi o clădire cu două etaje şi aproape 40 de laboratoare, întinse pe o suprafaţă totală de 5.500 mp, unde se vor face cercetări şi inovaţii în domenii de specializare inteligentă, adică eco-nano-tehnologii şi materiale avansate, tehnologii informaţionale şi de comunicaţii, spaţiu şi securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu şi schimbări climatice. Cercetările le vor face deopotrivă universitari şi firme private, care vor putea închiria aceste laboratoare într-o manieră similară celei în care fabricile de producţie închiriază terenuri în parcurile industriale.

"Aici vor fi realizate produse inovative pe care societăţile ori le vor folosi pentru ele, ori le vor vinde", a explicat rectorul Bungău. Printre laboratoarele care vor fi amenajate şi dotate cu aparatură performantă se numără trei laboratoare de prototipare, unul de cercetare materiale avansate şi unul de cercetare inteligenţă artificială.

Cercetările de înaltă tehnologie care se vor face în PTS, desigur, dacă proiectul va primi finanţare, vor aduce beneficii municipiului şi judeţului, a precizat rectorul. "Aici vor lucra doar oameni cu studii superioare. (...) Cine va lucra aici va avea un slariu de peste 2.000 de euro", a spus Constantin Bungău.

Rectorul a mai explicat că asocierea cu CJ Bihor a fost necesară, pentru că astfel de proiecte europene trebuie cofinanţate în proporţie de 50%, iar Universitatea nu dispune de banii necesari. "Consiliul Judeţean Bihor este foarte generos, pentru că intră în asociere cu două contribuţii: prima este terenul, foate important din punct de vedere al investiţiei, şi apoi cofinanţarea", a precizat Bungău. Dacă proiectul va fi aprobat, CJ Bihor va plăti 3,5 milioane de euro, adică 16,4 milioane lei.

Înainte de a fi depus spre finanţare, asocierea are nevoie de acordul aleşilor din Consiliul Judeţean Bihor şi al celor din Senatul Universităţii. În timp ce universitarii au convocat o şedinţă pentru luni, aleşii judeţeni au programat o întrunire marţi. "Ne dorim neapărat ca acest proiect să treacă şi consider că nu există motive de blocaj", a declarat Mang, cu aluzie directă la oponenţii de la PNL.

De celalaltă parte, rectorul s-a arătat dispus să aducă cu maşina fiecare senator, la şedinţa de luni a forului legislativ al Universităţii. Fiind ultima şedinţă înainte de vacanţa de Crăciun, şedinţa riscă să nu aibă cvorum. "O să fie cvorum, şi dacă merg după fiecare coleg cu maşina", a declarat Bungău.