Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor are în conducere o persoană nouă. Preotul ortodox din Ciumeghiu, Florin Buştea, totodată profesor de religie, a fost numit inspector şcolar general adjunct.

Ordin prin fax

Schimbarea nu a fost anunţată de IŞJ Bihor, dar contactat de BIHOREANUL, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a confirmat informaţia.

"A fost detaşat în interesul învăţământului, până la sfârşitul anului şcolar (n.r. 31 august 2019) în funcţia de inspector şcolar general adjunct domnul Florin Buştea, profesor de religie la Liceul Tehnologic din Salonta. Am primit ordinul de ministru ieri, prin fax", a declarat Novac Iuhas, vineri.

Deocamdată, noul inspector şcolar adjunct se acomodează cu noua funcţie. "Am fost numit de doamna ministru, am sarcini de management", a declarat Buştea pentru BIHOREANUL. Acesta nu a mai lucrat în IŞJ Bihor, însă, după cum a precizat el, a fost profesor metodist la Casa Corpului Didactic.

Întrebat de BIHOREANUL dacă face parte din PSD sau alt partid politic, Buştea a negat. "Nu, nici vorbă", a declarat acesta.

Explicaţii... politice

Florin Buştea o înlocuieşte din funcţie pe Codruţa Bogdan, cea care a ocupat funcţia de inspector şcolar general adjunct din 2014. Atunci, a fost numită pe post graţie apartenenţei la UNPR, iar în mai 2015 a câştigat concursul organizat de Ministerul Educaţiei pentru această funcţie, cu un mandat de 4 ani.

"Mi s-a încheiat mandatul pe 29 mai, posturile nu se scot la concurs, aşa că a fost detaşat un alt cadru didactic", a declarat Codruţa Bogdan, pentru BIHOREANUL.

Interesant este că tot acum au expirat şi mandatul lui Kery Hajnal (membră UDMR Bihor), cealaltă inspectoare adjunctă a IŞJ Bihor, şi al directoarei Casei Corpului Didactic, Carmen Bodiu (membră PSD Bihor), dar ele nu au fost înlocuite. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a semnat ordinele de numire a lor în funcţie, tot până la finalul anului şcolar.

În voia Domnului

Întrebată cum îşi explică faptul că este singura schimbată de la şefia IŞJ Bihor, Codruţa Bogdan a dat vina pe politic. "Mai are rost să vă explic eu numirile? Se fac politic", a declarat Bogdan.

Aceasta a precizat că, deşi ministrul Educaţiei a cerut inspectorilor şcolari adjuncţi un raport de evaluare a celor 4 ani de mandat, nu a primit nicio reacţie. "Nu am avut un feedback, ci doar ordinul de a revenire la catedră. Eu mă bucur că am încheiat mandatul de 4 ani fără incidente", a spus aceasta.

Surse neoficiale ale BIHOREANULUI spun că, deși nu este membru în niciun partid politic, pentru că, fiind preot, nici nu are voie, Florin Buştea ar fi un simpatizant al ALDE, iar această formaţiune a fost cea care l-a promovat spre şefia IŞJ Bihor.