După ce televiziunea naţională din Danemarca a arătat, într-un amplu reportaj-anchetă, cum un absolvent al Facultăţii de Medicină din Oradea a rămas fără autorizaţia de doctor în doar patru zile, dovedind că nu ştie defel medicină, iar BIHOREANUL a prezentat într-un articol publicat în această săptămână situaţia, Universitatea locală are o reacţie uluitoare.

În loc să dea asigurări că astfel de situaţii nu se vor repeta şi că Universitatea este preocupată de calitatea absolvenţilor, într-un comunicat de presă semnat de "conducerea Universităţii" şi transmis miercuri se arată punctul de vedere al instituţiei, într-o manieră dură doar faţă de cei care pun sub semnul întrebării calitatea absolvenţilor, nu şi faţă de cei care îi pregătesc.

Beţie de cuvinte

"Universitatea din Oradea se delimitează de acţiunile seriate de-a lungul anilor, de denigrare a şcolii medicale româneşti. Unele televiziuni din străinătate, identifică (n.r. greşeala aparţine autorilor comunicatului) situaţii izolate de absolvenţi (în cazul Universităţii din Oradea) sau chiar de rezidenţi (în cazul altor universităţi româneşti de prestigiu) care nu se regăsesc la standardele de cunoştinţe necesare pentru a profesa în anumite instituţii medicale din lume", se arată în comunicat.

După ce arată că la FMF Oradea învaţă 736 de studenţi străini, proveniţi din 51 de ţări, iar în ultimii cinci ani 358 de străini au absolvit aceste studii, comunicatul precizează că orice instituţie de învăţământ superior "respectă curba lui Gauss", adică are deopotrivă absolvenţi buni şi slabi.

Aşa cum şi prorectorul Ligia Burtă a declarat BIHOREANULUI, comunicatul arată că unii absolvenţi ai FMF au ajuns manageri sau directori de spitale, în ţară şi în străinătate, dar nu ţine cont de faptul că în această situaţie punctuală este vorba de un exemplu de la polul opus, de absolvent care face de ruşine facultatea care i-a dat diploma. Mai mult, comunicatul pretinde că absolvenţii bine pregătiţi ai FMF contribuie la opinia că Oradea este "centrul urban cu cele mai bune facilităţi medicale din ţară", concluzie care s-ar regăsi într-un studiu din 2017, publicat de o agenţie de cercetare, D&D Research.

Semnal de alertă ignorat

Cât despre doctorul cu pricina, Universitatea arată că Osman Abdullahi Mohamed a fost doar trei ani student al FMF Oradea, după ce s-ar fi transferat de la o universitate din Ucraina. "Notele obţinute au dovedit nivelul mediocru spre slab al acestuia, iar o instituţie de nivelul Universităţii din Oradea, nu poate fi etichetată (n.r. din nou, greşeala autorilor comunicatului), pe baza unui caz izolat, neluând în considerare numărul mare de absolvenţi anual, cu performanţe bune", se arată în comunicat.

Universitatea nu spune nicio vorbă despre faptul că, la examenul de licenţă, Osman a luat nota 5 pentru lucrarea scrisă şi nota 10 la proba orală, o discrepanţă uriaşă, neexplicată de niciun profesor.

În schimb, comunicatul admite că "semnal de alertă există într-adevăr", dar precizează şi că sistemul de sănătate din ţările respective "are probleme la care nu a găsit soluţii, legate de maniera de evaluare a candidaţilor, de condiţionare a acestora cu stagii de pregătire pre-contract, în comparaţie cu sistemul de sănătate românesc, unde orice absolvent, care posedă doar diploma de licenţă, nu poate profesa decât după examene şi stagii, care contribuie la completarea formării lui ca medic, ridicând foarte mult calitativ nivelul de pregătire şi prestaţia".

Aşadar, de vină ar fi danezii care angajează un medic după şase ani de studiu, fără alte pregătiri, iar în loc să-şi asume neajunsul de a trimite în lume absolvenţi nepregătiţi, universitarii orădeni descoperă hibele altor ţări precum Danemarca, unde, după cum se vede chiar în reportaj, sistemul sanitar este unul modern. 

Jurnalişti pericol!

Comunicatul are un final halucinant, conducerea Universităţii arătând că-i bănuieşte pe jurnalişti de fapte foarte grave. "Considerăm suspectă avalanşa denigrărilor la adresa medicinei orădene şi prin prisma resurselor financiare uriaşe alocate pentru o astfel de anchetă (luni întregi de delegaţii pentru filmări în campus, cămine studenţeşti, incinta Facultăţii de Medicină şi Farmacie, interviurile impuse studenţilor şi cadrelor didactice), ceea ce poate duce la suspiciuni de atentat de securitate naţională", se arată în comunicat.

În realitate, jurnaliştii danezi au stat la Oradea o săptămână, nu "luni întregi", dorinţa lor de a filma în campus este cât se poate de firească şi justificată, prin natura meseriei pe care o au, iar interviurile nu au fost "impuse", ci solicitate, aşa cum, de altfel, se procedează.

Universitatea mai precizează că acest punct de vedere va fi transmis şi Ambasadei Regatului Danemarcei în România.