Agenţia Judeţeană pentru Ocupartea Forţei de Muncă Bihor şi Societatea Caritabilă Don Orione Oradea pregătesc un eveniment inedit, pentru a-i ajuta pe elevii bihoreni să-şi aleagă bine profesia.

Târg de două zile

Pe 23 şi 24 octombrie, la Cetate, va avea loc un târg al locurilor de muncă şi de orientare în carieră, unde elevii şi părinţii lor vor afla nu doar ce se cere pe piaţa forţei de muncă, dar şi ce presupun meseriile de azi şi cu ce aparate lucrează angajaţii companiilor bihorene.

"Acest târg este un eveniment unic în regiune şi cred că şi la nivel naţional. Ne dorim să îi reîndrăgostim pe tineri de meserii. (...) ", a explicat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul AJOFM, Békési Csaba.

Cel puţin 50 de companii îşi vor prezenta munca, cu machete, aparate, chiar şi roboţi industriali. Alături de firme, la târg vor participa toate universităţile din Oradea, şcolile profesionale din judeţ, dar şi zece furnizori de cursuri de formare profesională, tocmai pentru ca vizitatorii târgului să cunoască toate posibilităţile pe care le au, când vine vorba de a-şi alege cariera.

Ajutaţi să aleagă

Principalii invitaţi ai evenimentului vor fi elevi din clasele terminale, adică a VIII-a, a XI-a şi a XII-a, dar intrarea va fi liberă pentru toţi curioşii.

"Vor intra pe poarta principală a Cetăţii, din spatele catedralei, vor fi înregistraţi, apoi preluaţi de un consilier de carieră din partea instituţiei noastre şi ghidaţi prin corturile expoziţionale ale angajatorilor. După aceasta, vizitatorii vor fi conduşi spre zona expoziţională a universităţilor, şcolilor şi furnizorilor de formare profesionale, astfel încât dacă un tânăr s-a îndrăgostit de o meserie poate afla unde poate urma această formă de învăţământ", a explicat Békési.

Această consiliere lipseşte aproape cu desăvârşire în şcolile bihorene şi tocmai de aceea iniţiatorii proiectului au gândit acest eveniment. "În sistemul nostru educaţional, consilierea profesională e făcută, cât e făcută, de diriginţi, psihologii şcolari. Concluzia că trebuie ceva mai mult şi aici dorim să interveni. Să fie ajutaţi tinerii să-şi găsească locul în societate, până la urmă, să-şi găsească meseria prin care se simt fericiţi, pe care o fac cu plăcere", a declarat Peter Miheller, directorul Liceului Don Orione.

Model maghiar

Organizatorii târgului vor asigura şi transportul, pentru elevii din afara Oradiei. Accesul va fi liber atât pentru vizitatori, cât şi pentru expozanţi, evenimentul fiind organizat în cadrul unui proiect transfrontalier, cu finanţare europeană.

De altfel, a mai spus şeful AJOFM Bihor, modelul este luat chiar de la partenerii din Ungaria, care organizează astfel de târguri de peste 20 de ani.

Proiectul, în valoare totală de 2,5 milioane de euro, prevede că un târg similar va fi organizat şi în toamna anului 2020, la Oradea.