Trei depozite din judeţul Bihor au primit carne de la ferme de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară. Anunţul a fost făcut vineri de ANSVSA, care a fost notificată de Comisia Europeană că din fermele de păsări aflate în carantină au fost sacrificaţi curcani, iar produsele astfel obţinute au fost livrate către mai multe state membre ale UE.

"Comisia Europeană a transmis o notificare Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România. Din analiza informaţiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor", a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citată de site-ul Romania24.ro.

Conform documentului, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze de urgenţă pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora.

”În Bihor s-a vândut 7%”

Deocamdată, numele depozitelor în cauză nu au fost făcute publice de autorităţi.

„Colegii mei au fost în cele trei depozite din Oradea şi au constatat că din două depozite toată marfa a fost vândută în alte judeţe. În al treilea depozit verificările încă continuă se vor termina probabil pe la 2-3 noaptea. În Bihor s-a vândut aproximativ 7% din ce a venit din Ungaria, restul a fost trimis în alte judeţe. Recomandarea în general este că dacă oamenii mai găsesc în comerţ să nu cumpere”, a declarat, contactat de BIHOREANUL, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Dumitru Szalo Mureşan.

Acesta a spus că nu este în măsură să comunice brandurile sau denumirea comercială a acestor produse și a precizat că gripa aviară este periculoasă pentru om doar în contact direct cu pasărea bolnavă sau în cazul consumului de carne ori ouă nepreparate termic corespunzător. „Importurile s-au făcut în perioada 1-10 ianuarie. E vorba carne de curcan din zona de protecţie”, a mai spus Mureșan.

La rândul său, șeful DSVSA Bihor, Remus Moțoc, a refuzat să ofere alte informații. „Suntem încă în anchetă. Vom comunica după finalizarea acesteia”, a spus Moţoc, întrebat despre cantităţile care au fost aduse şi care s-au vândut în Bihor.

După cum se ştie, virusul gripei aviare (H5N8) a fost descoperit de Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) la o fermă de gâşte din apropierea oraşului Letavertes, din estul Ungariei, la aproximativ 35 de kilometri de Oradea. Este al doilea focar de gripă aviară H5N8 raportat de Ungaria după cel descoperit la începutul săptămânii la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom – Esztergom, nord-vestul Ungariei.

Cum să te fereşti de gripa aviară

În condiţiile confirmării gripei aviare cu virusul H5N8 înalt patogen la păsări domestice în ţări vecine cu România sau din care România importă păsări domestice sau produse prelucrate din carne de pasăre (Ungaria, Polonia, Slovacia), precum şi în judeţul Maramureş, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a dat publicităţii, joi, un comunicat în care prezintă măsuri generale de prevenire a acestei boli.

Măsurile generale sunt: spălarea cât mai frecventă pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări, interdicţia de a atinge păsări moarte, achiziţionarea cărnii de pasăre, a ouălor şi produselor din carne de pasăre exclusiv din magazine autorizate, precum şi anunţarea medicilor veterinari cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau de moarte a păsărilor.

De asemenea, DSP face recomandări şi cu privire la modul în care trebuie preparată hrana cu carne de pasăre: carnea crudă trebuie separată de cea prelucrată termic sau de alte alimente care sunt gata preparate, interdicţia de a folosi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru pregătirea cărnii crude şi a alimentelor gata preparate, interdicţia de a pune carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie ori suprafaţă pe care anterior a fost aşezată carne crudă, spălarea mâinilor înainte şi după manipularea alimentelor crude şi a celor procesate termic.

De asemenea, carnea de pasăre şi ouăle trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperaturi corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin procesare termică la mai mult de 70°C.

Înainte de a fi preparate, ouăle trebuie spălate şi ele cu apă şi săpun, nefiind recomandată ingerarea de ouă fierte moi.