Nu mai e de glumit cu legislaţia muncii. Inspectorii ITM Bihor au început să stabilească cele mai drastice sancţiuni firmelor care încalcă prevederile legale referitoare la munca la negru, dovadă fiind cifrele cuprinse în raportul de activitate pe luna trecută.

Conform unui comunicat remis presei locale, ITM a întreprins în februarie controale la 376 unităţi (toate din sectorul privat) şi au aplicat 455 sancţiuni contravenţionale, din care 66 amenzi în cuantum de 961.000 lei şi 389 avertismente.

Cele mai usturătoare sancţiuni au fost stabilite pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă.

Concret, din 236 unităţi economice verificate în cursul lunii trecute sub acest aspect, ITM le-a sancţionat aproape pe toate, mai precis 226 (aşadar doar 10 au scăpat fără sancţiuni), inspectorii dând 61 amenzi în valoare totală de 941.600 lei şi 165 avertismente. Cele mai sever pedepsite au fost 27 de firme unde au fost găsiţi angajaţi fără forme legale, acestea culegând "grosul" amenzilor - 850.000 lei.

Suma este dublă faţă de luna trecută, iar motivaţia a dat-o, la solicitarea BIHOREANULUI, şeful ITM Bihor, Marius Rotar.

"La finele anului trecut, sancţiunile pentru munca la negru au fost modificate. Anterior, amenda dată unei unităţi pentru un angajat fără forme legale era cuprinsă între 10.000 şi 20.000 lei, iar noi aplicam nivelul minim, de 10.000 lei. Acum, amenda este fixă: 20.000 lei pentru fiecare persoană fără forme legale de angajare. De asemenea, înainte, dacă inspectorii identificau la o unitate mai mult de cinci persoane angajate la negru, acest lucru era considerat infracţiune, acum este tot contravenţie, iar pentru fiecare angajat, cum spuneam, amenda este de 20.000 lei", a spus şeful ITM Bihor.