Misiune neobişnuită pentru jandarmii bihoreni, care luni seară au fost chemaţi să-l salveze pe un bărbat care rătăcea de două zile prin munţii Codru-Moma.

Bărbatul cu pricina, în vârstă de 48 de ani, a plecat sâmbătă seară din satul Câmp-Moţ, după ce s-a certat cu un prieten cu care stătuse la băute. "Am băut mai multe pahare de pălincă alături de prietenul meu, după care ne-am certat şi de supărare am plecat în toiul nopţii spre casă", le-a povestit el, ulterior, jandarmilor care l-au salvat. Voia să ajungă în satul Moneasa, din judeţul Arad, dar n-a mai găsit drumul.

Totuşi, n-a cerut ajutor decât după aproximativ 40 de ore, sunând la numărul unic de urgenţă 112 luni seară, în jurul orei 18. "O echipă formată din doi jandarmi montani de la Postul Padiş şi trei pompieri din cadrul Staţie Ştei, au pornit în căutarea acestuia şi în mai puţin de 3 ore a fost găsit în Munţii Codru-Moma la limita administrativă cu judeţul Arad", a transmis sublocotenentul Valeriu Macovei, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.

Când a fost găsit de salvatori, bărbatul era într-o stare vădită de epuizare fizică, aşa că a fost sprijinit să coboare şi apoi a fost predat echipajului de pompieri paramedici al Staţiei Ştei, pentru a fi transportat la spital.

Jandarmii le reamintesc bihorenilor că nu trebuie să plece prin pădure dacă au băut alcool şi că cel mai bine ar fi să fie însoţiţi de încă o persoană. De asemenea, orice drumeţ ar trebui să aibă asupra lui un rucsac cu o hartă, apă, lanternă, haine impermeabile şi un fluier sau alte obiecte care să prpducă zgomote puternice. "Nu în ultimul rând acumulatorul telefonului trebuie să fie încărcat şi pe cât posibil să aibă instalată o aplicaţie capabilă sa genereze în timp real coordonatele GPS", a mai transmis Macovei.