Consiliul Judeţean Bihor a decis să distribuie bani publici către bisericile din judeţ, fiind vorba mai exact de 1 milion de lei, care vor merge către diverse lucrări şi reparaţii la unităţi de cult ortodoxe, penticostale, romano-catolice şi reformate.

Proiectul a fost aprobat, marţi, în şedinţa ordinară a CJ Bihor, cu 18 voturi pentru, ale PSD, UDMR şi ALDE, respectiv 15 împotrivă, ale consilierilor PNL prezenţi la şedinţă.

Liberalii au votat împotrivă nu fiindcă au considerat că banii nu ar trebui alocaţi, ci pentru că nu au fost alocaţi direct spre protopopiate în funcţie de ponderea enoriaşilor. Un proiect în acest sens, depus de PNL, a fost respins de executiv.

Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a spus că varianta propusă nu era fezabilă întrucât, potrivit legii, banii se împart pe bază de proiecte depuse spre analiză la Consiliul Judeţean care vizează lucrări, reparaţii sau alte investiţii în locaşurile de cult.

De asemenea, acesta a mai susţinut că prin proiectul votat marţi se respectă ponderea credincioşilor, cei mai mulţi bani fiind alocaţi către bisericile ortodoxe.

Un susţinător al distribuirii de bani publici către biserici a fost vicepreşedintele CJ, Traian Bodea. "Biserica este o instituţie fundamentală a societăţii", a spus acesta în şedinţă, adăugând că Biserica "formează caractere". Tot Bodea s-a lansat în comentarii de natură religioasă despre respectarea învăţămintelor Bibliei şi transmiterea acestora către copii şi nepoţi în discursul său din plen.

Potrivit tabelului ataşat proiectului privind împărţirea de bani către culte, suma cea mai mare, de 180.000 de lei, o va primi Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, urmată fiind în top de Mănăstirea Ortodoxă Izbuc, cu 70.000 lei, Parohia Reformată din Ioşia, cu 60.000 de lei, şi de Parohia Reformată Sântimreu, cu 50.000 de lei.

Sume importante au primit şi Parohia Romano-Catolică Episcopia – 45.000 lei, Parohia Romano-Catolică Ioşia – 37.800 lei, Parohia Romano-Catolică Adoni  - 37.200 lei, parohiile reformate din Olosig şi Podgoria, cu câte 30.000 lei, respectiv Comunitatea Regională Penticostală Oradea, cu 20.000 lei. Din listă lipsesc bisericile greco-catolice.