Ca în fiecare an în preajma sărbătorii Adormirea Maicii Domnului traficul la graniţele ţării, inclusiv la graniţele cu Ungaria, se aglomerează. 
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea le recomandă călătorilor să se informeze în ceea ce priveşte timpii de aşteptare înainte să aleagă punctul de frontieră pe care vor să-l folosească pentru intrarea sau ieşirea din ţară. 

Reprezentanţii ITPF Oradea au transmis că, pentru fluidizarea traficului, "s-a suplimentat numărul poliţiştilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor".

De asemenea, merită precizat că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, "în limita configuraţiei acestora". 

"În funcţie de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz", se arată în comunicatul transmis de ITPF Oradea şi semnat de comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al instituţiei. 

Pentru a se bucura de o călătorie cât mai plăcută, celor care pleacă din ţară, dar şi celor care se întorc acasă li se recomandă să folosească, dacă se poate, alte puncte de trecere decât cele de la Borş şi Nădlac, acestea fiind de regulă cele mai aglomerate. 

La frontiera româno-ungară sunt operaţionale 11 puncte de trecere cu specific rutier:

pe raza jud. Timiş:        
P.T.F. Cenad - Kiszombor

pe raza jud. Arad:
P.T.F. Nădlac – Nagylak
P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota
P.T.F. Turnu - Batonnya
P.T.F. Vărşand - Gyula

pe raza jud. Bihor:        
P.T.F. Salonta - Mehkerek
P.T.F. Borş - Artand
P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany
P.T.F. Săcuieni - Letavertes

pe raza jud. Satu Mare: 
P.T.F. Urziceni - Vallaj
P.T.F. Petea - Csengersima

De asemenea, pentru evitarea aglomerărilor şi pentru scurtarea timpului de control, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic pregătirea din timp a documentelor de călătorie pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu celeritate, precum şi verificarea şi pregătirea documentelor necesare minorilor la ieşirea din ţară.

Participanţii la traficul transfrontalier au la dispoziţie aplicaţia Trafic On-line,  ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. 

Anul trecut, în perioada minivacanţei de Sf. Maria, adică între 14 şi 19 august, punctele de frontieră din subordinea ITPF Oradea au fost tranzitate de 317.340 de persoane, cetăţeni români şi străini, dintre care 129.888 pe sensul de intrare în ţară şi  187.452 pe sensul de ieşire din ţară şi 105.007 mijloace de transport.

Cel mai tranzitat a fost punctul Nădlac II, cu un trafic de peste 174.500 persoane persoane, urmat de Borş, unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 120.000 persoane.