Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, marţi seară, decesul cu numărul 80 în România. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 61 de ani, din Satu Mare, care a fost diagnosticată la Oradea.

Fiul a adus virusul

Potrivit GSC, femeia a fost "internată în data de 26.03.2020 în Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea", i s-au recoltat probe vineri, 27 martie, şi a decedat marţi, 31 martie.

Pacienta suferea însă şi de alte afecţiuni. Conform aceleiaşi surse, ea avea insuficienţă renală cronică, cu dializă de 15 ani, şi o afecţiune oncologică, urmând tratamente de chimioterapie.

GSC nu menţionează clar traseul pacientei, astfel că, la ora transmiterii acestei ştiri, nu se ştie efectiv cât timp a fost internată la Oradea şi nici care a fost exact locul decesului.

Comunicatul specifică însă că femeia a intrat în contact "cu fiul întors din Marea Britanie în 21.03.2020, asimptomatic".

UPDATE: Nu a fost internată la Oradea!

Coordonatorul spitalelor din judeţul Bihor, dr. Gheorghe Carp, contrazice informaţia iniţială furnizată de GCS potrivit căreia femeia din Satu Mare ar fi fost internată la Oradea, spunând că nu este reală.

"Am făcut verificări în spitalul nostru, am vorbit şi cu prefectul din judeţul Satu Mare, situaţia este diferită faţă de ceea ce s-a transmis. Pacienta din Satu Mare nu a fost internată deloc la Oradea, nicio clipă. A fost internată la Satu Mare. Doar testarea probelor sale biologice s-a făcut la Oradea. În judeţul Satu Mare nu există niciun aparat de analize pentru depistarea coronavirusului, noi avem acel aparat PCR şi de mai multe zile facem testarea şi pentru probe trimise de la Satu Mare", a declarat dr. Gheorghe Carp.  

Acesta a mai precizat că "nici nu este logic" ceea ce a transmis GCS, în sensul că "noi nu plimbăm pacienţi internaţi la Oradea spre alte judeţe, indiferent din ce judeţ sunt".