În contextul informațiilor conform cărora trei orădeni (care nu prezintă aparent simtpome) s-au întors recent dintr-o regiune afectată de virusul ucigaș din China, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a transmis, joi, informaţii privind prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus (nCoV), care a dus la 17 decese şi sute de îmbolnăviri în China. Toţi medicii de familie şi reprezentanții spitalelor din Bihor au fost informați despre virusul recent identificat.

"Probabilitate mică" de import

"În conformitate cu precizările Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile  Bucureşti, DSP Bihor a informat toţi medicii de familie şi unităţile spitaliceşti din judeţul nostru privitor la noul coronavirus (nCoV) recent identificat in patru provincii (Hubei – oraş Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi şi Shanghai Shi) din China (2019-nCoV) astfel încât să fie realizată o evaluare corectă şi o supraveghere adecvată a posibilelor cazuri de îmbolnăvire", a transmis, joi, dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor. 

Potrivit comunicatului semnat de aceasta, "există o probabilitate mică de import de cazuri în ţările UE / SEE (n.r. – Uniunea Europeană / Spaţiul Economic European), datorită traficului mai puţin extins al persoanelor către şi dinspre Wuhan. Respectarea practicilor adecvate de prevenire şi control al infecţiilor, în special în unităţile sanitare, în ţările UE/SEE şi evidenţele unei transmiteri inter-umane limitate, determină ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE sa fie foarte scăzută". 

Specialiştii DSP Bihor au transmis informaţii privind virusul şi către personalul din Aeroportul Internaţional Oradea "şi a fost evaluat modul de răspuns la suspiciuni de îmbolnăvire (spaţii, personal de supraveghere)". "A fost înmânate, în vederea multiplicării, informaţii pentru călători sub forma Cardului de Alertă pentru Sănătate (n.r. – care trebuie prezentat medicilor de către cei care se întorc din una din cele patru provincii din China)", se mai arată în comunicatul Direcţiei de Sănătate Publică. 

La medic!

Instituţia le face recomandări bihorenilor care vor ajunge în zonele afectate. "Călătorii care planifică să viziteze cel puţin una din cele 4 provincii din China trebuie să evite vizitarea "pieţelor umede" sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte şi să evite contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii. Călătorii care planifică să viziteze cel puţin una din provinciile menţionate trebuie să respecte o bună igienă a mâinilor şi alimentelor", precizează specialiştii. 

Călătorii cu simptome respiratorii acute (tuse şi/sau dificultate de respiraţie) şi febră, care revin din cel puţin una din cele 4 provincii din China, sunt sfătuiţi să îşi pună masca de nas şi gură, să sune la 112 şi să se adreseze secţiei/spitalului de boli infecţioase cel mai apropiat, unde să menţioneze medicului infecţionist istoricul de călătorie.

În plus, din cauza activităţii gripale endemice din China, călătorii trebuie să fie vaccinaţi antigripal cu minim 2 săptămâni anterior deplasării, pentru a preveni o boală respiratorie severă. 

Muzicieni din Oradea, întorşi din China

Amintim că o orchestră cu zeci de muzicieni din România, din oraşe ca Timişoara, Cluj, Braşov, dar şi Oradea, s-a întors la începutul săptămânii acasă după un turneu de 50 de zile prin China.

La începutul turneului, adică în perioada 3-5 decembrie, ei au concertat şi în Wuhan, oraşul în care, mai târziu, la finalul lunii, a fost identificat virusul nou. 

Din Oradea în Wuhan s-au aflat două angajate ale Filarmonicii şi un alt violonist care nu este angajat al instituţiei. Cei trei nu par să aibă simptome de îmbolnăvire, însă se vor prezenta la medic pentru control. 

Unul dintre ei, Ludovic Muja, a spus că a tuşit, însă spune că din cauza schimbării aerului. El urmează să se prezinte joi la medic. 

Directorul Filarmonicii, Meleg Vilmos, a declarat că cele două angajate ale Filarmonicii ar fi fost controlate medical pe aeroportul din Frankfurt. Informaţia a fost dezminţită de celălalt muzician orădean care a făcut deplasarea în China, precum şi de Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara, de unde au fost cei mai mulţi artişti în orchestră.

Potrivit lui Ioan Gârboni, muzicienii din Timişoara vor sta acastă în următoarele 14 zile "într-un fel de carantină". "Prin decizie directorială, o să-i învoiesc două săptămâni, să stea acasă. Într-un fel de carantină. Nu este nevoie de concediu medical. Ei vor fi plătiţi, bineînţeles. Sunt sfătuiţi să nu contacteze mai multe persoane. Nu cred că o să se întâmple absolut nimic", a spus Gârboni.