Pompierii orădeni au participat, joi, la două exerciţii tactice cu forţe şi mijloace de intervenţie în teren, ambele spectaculoase.

Primul scenariu a presupus stingerea unui incendiu izbucnit după ce un elicopter a rămas parţial suspendat pe clădirea Spitalului Judeţean.

"Echipajele de pompieri militari au intervenit pentru stabilizarea unui elicopter rămas parţial suspendat pe clădirea spitalului în urma unei aterizări forţate, pentru stingerea incendiului izbucnit la aeronava de mici dimensiuni şi salvarea celor trei persoane rămase încarcerate în interiorul acesteia", se arată într-un comunicat de presă al ISU Crişana.

Al doilea exerciţiu s-a desfăşurat la centrul comercial Crişul. Conform scenariului, a avut loc un incendiu la acoperişul clădirii cu cinci etaje, iar o persoană a fost înconjurată de flăcări.

"Pentru gestionarea celor două evenimente, au fost mobilizate forţele şi mijloacele Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Oradea, 43 de pompieri militari intervenind cu două autospeciale de lucru la înălţime, o autospecială de descarcerare, trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi cu o ambulanţă de tip B2", se mai arată în comunicat.

Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestor exerciţii au vizat verificarea fluxului informaţional  – decizional în astfel de situaţii de urgenţă, testarea viabilităţii planului operativ de intervenţie la astfel de obiective, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea modalităţilor de perfecţionare a acestora, verificarea căilor de acces şi a modului de funcţionare a instalaţiei de alimentare cu apă, a hidranţilor interiori şi exteriori, rezervei de apă pentru intervenţie, instalaţiilor speciale, dotării cu mijloace de primă intervenţie etc., verificarea nivelului de pregătire a echipajelor de intervenţie şi antrenarea personalului cu atribuţiuni în organizarea, coordonarea şi conducerea operaţiunilor de stingere a incendiilor în locuri cu aglomerări de persoane, precum şi a acţiunilor de salvare, evacuare şi prim-ajutor de urgenţă.