Conducerea Fundaţiei Mişcarea Populară Bihor a susţinut, miercuri, prima sa conferinţă de presă, în sala de consiliu a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, în cadrul căreia fiecare membru s-a prezentat, neuitând să menţioneze că scopul suprem al organizaţiei este binele societăţii.

Pe afinităţi

Prima ieşire la lumină a Fundaţiei Mişcarea Populară Bihor l-a avut în prim-plan pe profesorul de Etică de la Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunitării al Universităţii orădene, Sorin Borza, membru în Senatul Universităţii şi al ARACIS. Borza a lucrat în presă la Jurnal Bihorean (colaborator), Impact, Crişana şi Vest, şi a avut o emisiune la TVS, fiind totodată şeful Serviciului de Comunicare al Primăriei timp de doi ani, pe vremea lui Petru Filip, iar ulterior a lucrat pentru acesta din poziţia de consilier europarlamentar.

"Nu am fost niciodată membru al unui partid. Vocaţia mea rămâne cea de dascăl", a declarat Borza, spunând că s-a alăturat Fundaţiei Mişcarea Populară deoarece are "afinităţi spirituale şi personale" faţă de oameni precum Adrian Papahagi, Cristian Diaconescu, Geta Condur, Marian Preda şi Daniel Funeriu, şi pentru că are convingerea că la acest moment în România este optimă "ideologia creştin-democrată".

"Consider că eu şi oamenii de aici putem oferi valori şi un exemplu personal. Fundaţia aşteaptă alături oameni care cred în valoarea demnităţii, curaţi, care s-au justificat profesional prin propriile lor forţe", a afirmat acesta.

Invitaţie pentru maghiari

În conferinţa de presă, Sorin Borza le-a dat cuvântul şi celorlalţi patru membri ai conducerii ai fundaţiei. Unul dintre ei este conferenţiarul universitar Dorin Coita, directorul Departamentului de Managment şi Marketing al UO, care s-a prezentat ca având activitate în "formaţiuni politice de dreapta" în ultimii 10 ani, asta după ce a fost membru al PNŢCD şi URR. "M-am implicat pentru că vreau să contribui cu expertiza mea la mai binele societăţii şi politicii româneşti, şi vreau să-i determin şi pe alţi oameni buni, cinstiţi şi competenţi să se implice. Vreau să determin oamenii care au ceva de spus să contribuie la devirusarea politicii de dreapta din România", a spus Coita.

Un alt membru al conducerii Fundaţiei Mişcarea Populară este Attila Marton, administrator al Radio Transilvania, patronat de PDL-istul Mircea Bradu. Fost inginer electronist la Înfrăţirea, Marton a făcut parte, în 1993, din echipa care a lansat Radio Sonvest şi apoi, în 1994, din cea care a făcut Radio Transilvania. "Nu sunt de acord cu acest separatism care s-a creat pe parcursul anilor între români şi maghiari în formaţiunile civice şi politice. Un maghiar din Bihor nu avea până acum de ales decât între grupul reprezentat de Kiss Sandor şi cel al lui Laszlo Tokes. Cred că Mişcarea Populară este soluţia pentru lărgirea acestui orizont...", a declarat Attila Marton, fost membru PDL.

Decepţionat de PDL

Tot în Fundaţia Mişcarea Populară Bihor s-a înscris şi fostul jurnalist de la Gazeta de Oradea şi Radio Transilvania, Daniel Meze, recent "repatriat" la Oradea după ce a lucrat un an la trustul mogulului clujean Arpad Paszkany. "Săptămâna trecută am împlinit 30 de ani şi mi-am dat seama că trebuie să fac un pas în ceea ce înseamnă construirea unei societăţi civice mult mai pregnante în Bihor", a spus Meze.

În fine, al cincilea membru al conducerii fundaţiei este fostul consilier local PDL şi fostul director al Serviciului Judeţean de Poştă Claudiu Popa. "Am 17 ani de PDL şi tocmai de aceea nu mi-a fost foarte uşor să gândesc un alt traseu politic. Din păcate, însă, în ultimul an nu mă mai regăseam în partid, ca principii şi valori. Am fost nemulţumit atât de conducerea centrală, cât şi de cea locală", a spus fostul director al Poştei.

Acesta a invitat "elitele" din Oradea să se înscrie în fundaţie pe site-ul www.miscareapopulara.eu. "Până în acest moment în filiala Bihor sunt peste 100 de persoane înscrise, dintre care peste 80 nu au mai făcut politică", a mai precizat Popa.

Pe post de "rezervor de expertiză"

Întrebat ce va face concret Fundaţia Mişcarea Populară, Sorin Borza a făcut referire la câteva dintre atribuţiile trecute în statutul organizaţiei - organizarea de cercetări în domeniul economic şi politic, iniţierea de dezbateri asupra problemelor din mediul politic, editarea şi tipărirea de reviste şi publicaţii de specialitate - dar a şi apreciat că, de fapt, organizaţia va trebui să propună soluţii la problemele societăţii. "Noi nu doar vom critica anumite poziţii sau decizii, ci vom veni şi cu soluţii. Ceea ce îmi propun să facă fundaţia este să propună amendamente şi soluţii de politici publice, care să se concretizeze în măsuri politice şi administrative", a spus acesta.

Întrebat de BIHOREANUL dacă acesta soluţii s-ar concretiza prin intermediul partidului Mişcarea Populară, Borza a răspuns: "Discuţia aceasta este prematură, căci de obicei partidele aflate la putere iau deciziile".

Pe de altă parte, întrebat care este, concret, raportul dintre partidul şi fundaţia cu acelaşi nume, Borza a subliniat: "Sprijinul constă în furnizarea de soluţii de politici publice şi rezervor de expertiză. Între membrii fondatori la nivel naţional doar doi sunt membri de partid. Nu cred că ar trebui să credem că dacă cineva vine în fundaţie va trece şi în partid. E o chestiune de opţiune personală". Totuşi, potrivit statutului, fundaţia "poate juca un anumit rol în identificarea şi selecţia resurselor umane pentru partid".