Deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean, a anunţat că proiectul legii mirosurilor, elaborat de formaţiunea din care face parte, a fost înregistrat la Senat şi urmează să fie dezbătut în comisiile acestui for.

Printr-un comunicat de presă transmis joi, Dehelean a informat că "la peste jumătate de an de la data de la care am demarat procedurile de consultare şi de dezbatere pe marginea proiectului pentru o lege a mirosurilor, precum şi de la dezbaterea pe care am organizat-o în Sala Mare a Primăriei Oradea pe marginea subiectului", proiectul a fost depus la Senat pe 22 decembrie. Acum, documentul urmează să intre în analiza comisiilor de specialitate din Senat, iar apoi va ajunge pe masa senatorilor şi a deputaţilor.

Potrivit lui Dehelean, proiectul a ajuns atât de târziu la Senat pentru că USR a încercat să asigure "o susţinere transpartinică", inclusiv din partea ministrului Mediului. "Pentru bihoreni este important şi ca acest proiect a fost semnat de unul dintre parlamentarii PSD, acesta  asumându-şi implicit promovarea şi susţinerea lui", se mai arată în comunicat. Parlamentarul cu pricina este deputatul Ioan Sorin Roman, al cărui nume figurează acum în lista iniţiatorilor.

Dacă proiectul Legii mirosurilor va fi aprobat, disconfortul olfactiv va fi definit în legea privind protecţia mediului, iar instalaţiile care generează mirosuri neplăcute, noi sau existente, vor fi obligate să adopte măsuri pentru reducerea lor. Nerespectarea Planului de gestionare a mirosurilor va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activităţii generatoare de disconfort olfactiv, se mai arată în proiect.

Totodată, autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement, şi să controleze preventiv şi la sesizarea publicului activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului. În plus, la elaborarea planurilor de urbanism şi amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, şi măsuri de prevenire şi reducere a disconfortului olfactiv.

"Asigurarea unui nivel înalt al calităţii vieţii prin reglemantări cât mai clare şi în favoarea cetăţeanului este unul dintre obiectivele principale ale USR. Vidul legislativ în ceea ce priveşte limitele acceptate ale disconfortului olfactiv face ca toate reclamaţiile venite din partea cetăţenilor în legătură cu depozitele de deşeuri, fermele de creştere a animalelor sau combinatele petro-chimice să rămână fără rezolvare. Cetăţenii sunt privaţi de unul din drepturile fundamentale: dreptul la un aer curat", se mai arată în comunicatul transmis de Dehelean.

Aşa cum se ştie, Oradea are o problemă cu mirosurile neplăcute produse de ferma de porci din Ioşia şi, în numeroase rânduri, autorităţile au invocat lipsa legislaţiei în combaterea poluării olfactive.