Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a ieşit, vineri, într-o conferinţă de presă în care a răspuns, în bună măsură, acuzaţiilor aduse cu o zi înainte de liderii PNL Bihor, Ilie Bolojan şi Ionel Avrigeanu.

Ioan Mang a spus că susţine singur conferinţa deoarece colegii săi, adică preşedintele Pásztor Sándor şi celălalt vicepreşedinte, Traian Bodea, sunt plecaţi.

Comparaţie pe buget

Mang a vorbit despre bugetul CJ Bihor pe 2018, arătând că acesta este mai mare decât cel executat anul trecut. Concret, în 2017, instituţia a avut venituri totale în valoare de 427.430.000 lei, iar în 2018 se prognozează venituri de 431.709.000 lei. Judeţul şi-a prognozat cheltuieli de aceeaşi sumă, adică de 431 milioane lei, faţă de 383 milioane lei cât a reuşit să cheltuiască anul trecut.

În privinţa investiţiilor, Mang a arătat că, în 2017, CJ Bihor a derulat investiţii în valoare de 69,4 milioane lei, în timp ce în 2018 şi-a propus să deruleze investiţii de 95,8 milioane lei, deci mai mari cu 38%. În acest context, Mang a amintit că instituţia are semnate contracte de zeci de milioane de euro, bani care vor fi investiţi pe parcursul anilor următori.

Au fost prea… entuziaşti

Întrebat de BIHOREANUL de diferenţa dintre investiţiile prognozate pentru anul trecut, de 116 milioane lei, faţă de cele executate, de 69 milioane lei, Ioan Mang a recunoscut că CJ Bihor n-a reuşit să facă ce şi-a propus în 2017.

"Sumele acelea nu din vina noastră nu le-am realizat, ci pentru că nu s-au terminat anumite lucrări sau licitaţii. Excedentul ne va afecta la bugetul din 2019. Anul acesta am pus 95 de milioane şi ne dorim să cheltuim mai mult. Nu putem face comparaţia cu ce ne-am dorit să facem, ci cu ceea ce am făcut. Şi Primăria Oradea face la fel", a spus Mang, care a adăugat că prognoza de investiţii pe 2017, de 116 milioane lei, a fost făcută "cu prea mult entuziasm".

PNL-iştii sunt "răi sau neştiutori"

Referindu-se tot la investiţii, Mang a spus că, în 2018, CJ Bihor îşi propune finalizarea celui de-al doilea terminal al Aeroportului Internaţional Oradea, pentru care au fost prinşi toţi banii necesari în buget, şi anume 22,7 milioane lei, continuarea investiţiilor la Muzeul Ţării Crişurilor şi finalizarea drumului Beliu-Tinca-Leş.

În privinţa acuzaţiilor referitoare la alocarea a doar câte 200.000 lei pentru reabilitarea unor drumuri din judeţ, Ioan Mang a spus că PNL-iştii dau dovadă fie de răutate, fie de neştiinţă. "Oare preşedintele PNL Bihor şi liderul de grup al consilierilor PNL nu ştiu că la o investiţie nouă, care nu are poate nici studiu de fezabilitate, nu se trec în buget decât sume mici, ca să se poată organiza licitaţia?", s-a întrebat Mang.

Diferenţe explicate

Vicepreşedintele CJ Bihor a spus că afirmaţiile PNL-iştilor legate de diferenţele de alocări bugetare la instituţiile de cultură din Oradea sunt corecte, însă au explicaţii pertinente.

Astfel, la Filarmonică s-au dat cu 750.000 lei în plus pentru amenajarea unuia dintre corpurile de clădire, reabilitarea acoperişului şi acces pentru persoanele cu handicap, "şi nu pentru salarii". Bugetul Revistei Varad este mai mare cu 63.000 lei decât cel al Revistei Familia întrucât publicaţia de limbă maghiară este parteneră într-un proiect RO-HU care presupune amenajarea unui nou sediu. "De acel sediu va beneficia şi Revista Familia", a adăugat Mang. La fel, şi teatrul maghiar este implicat într-un proiect transfrontalier. 

Vicepreşedintele CJ a mai adăugat, în schimb, că la Teatrul Regina Maria s-au alocat 400.000 lei pentru repararea acoperişului, "făcut prost de Primărie". Legat de aceeaşi temă, Ioan Mang a spus că primarul Ilie Bolojan "nu are voie să vorbească despre cultură, căci dânsul nu cheltuie un leu cu aceste instituţii, deşi funcţionează în Oradea".

Predică ce n-au făcut…

În legătură cu afirmaţiile liderilor PNL Bihor, care au cerut repartizarea echitabilă a banilor între primarii din judeţ, indiferent de culoarea politică, Mang a contracarat spunând că tocmai PNL nu a făcut acest lucru timp de 8 ani la şefia CJ Bihor.

"Timp de 8 ani, PNL nu a dat un leu primăriilor din opoziţie", a spus Mang. În schimb, acesta a arătat că, în 2017, actuala conducere a alocat 6 milioane lei primarilor liberali, adică circa 20% din suma împărţită. În plus, a adăugat el, proiectul privind împărţirea acestor sume, anul acesta în cuantum de 15 milioane lei, nici măcar nu a fost elaborat încă, urmând să fie primite solicitările din partea primăriilor.

În legătură cu faptul că aleşii liberali nu ar fi văzut proiectul de buget pe anul 2018 până cu o zi înainte de şedinţa de joi, Mang a precizat că proiectul a fost publicat din timp pe site-ul CJ Bihor.

Metoda "şantajul"?

Acesta a mai vorbit şi de proiectele propuse de PNL Bihor şi respinse de CJ, o altă problemă invocată de reprezentanţii liberalilor. În privinţa reabilitării Policlinicii, Mang a arătat că, pentru 2018, sunt cuprinşi bani pentru realizarea studiului de fezabilitate în acest scop.

Vicepreşedintele a afirmat, în premieră, că CJ Bihor nu mai doreşte să înstrăineze clădirea, ci îşi propune să o reabilizeze şi să o transforme în sediu. "Am avut discuţii la Guvern pe această temă şi chiar se întrevăd variante pentru reabilitarea ei", a spus acesta.

În privinţa proiectului cu duşuri şi toalete în trei zone turistice din judeţ – Roşia, Vadu Crişului şi Şuncuiuş – Mang a argumentat că Judeţul nu are terenuri în acele zone, că primăriile ar trebui să se îngrijească de aceste aspecte şi că CJ Bihor le-ar putea sprijini prin anumite alocări financiare, dar nu ar putea derula direct un astfel de proiect.

În concluzie, Ioan Mang a spus că acuzele PNL Bihor nu se susţin şi că, în această perioadă, liberalii practică "un şantaj" la adresa conducerii CJ Bihor.

Mai mult, vicepreşedintele a susţinut că, de fapt, adevăratul motiv al absenţei PNL la şedinţa de joi ar fi fost absenţa unui consilier, care era plecat la schi. Astfel, PNL-iştii erau doar 16, iar ceilalţi 17 consilieri ai puterii l-ar fi putut valida pe PSD-istul Adrian Szatmari.