Povestea "desfiinţării" oncologiei pediatrice din Oradea a ajuns la final. După ce în a doua decadă a lunii iulie unele voci acuzau conducerea Spitalului Municipal că forţează pensionarea unor medici specialişti urmărind, de fapt, desfiinţarea compartimentelor de oncologie pediatrică şi de hematologie pediastrică, care însumează 12 paturi, fapt ce ar pune pe drumuri micii pacienţi şi pe părinţii acestora, obligându-i să se adreseze centrelor universitare din regiune, Ministerul Sănătăţii a luat o decizie privind restructurarea celor două compartimente.

De la 12 la 6 spaturi

Decizia Ministerului Sănătăţii de a aproba restructurarea celor două compartimente, de oncologie pediatrică şi de hematologie pediatrică, fiecare cu câte 6 paturi, a fost anunţată marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, ca ordonator principal de credite, în subordinea căruia se află Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu.

"Ministerul Sănătăţii, în urma solicitării depuse de Spitalul Municipal (n.r. – privind restructurarea, la finele lunii iulie), a trimis avizul la finalul săptămânii trecute către Primărie. Am rugat conducerea Spitalului să facă o conferinţă de presă, să informeze modificări când se fac, cum se fac...", a spus Bolojan.

În ce priveşte cele două compartimente, ele se vor contopi într-unul singur şi numărul total al paturilor va fi redus de la 12 la 6 (de trei ori mai multe decât ceruse, totuşi, conducerea Spitalului Municipal).

Paturi mutate

Edilul a precizat, de asemenea, că propunerile de restructurare aprobate de Minister vizează şi alte specialităţi medicale. De exemplu, a spus primarul, două secţii "care funcţionează în spaţii de calitate discutabilă se vor muta în corpul spitalului", şi anume 50 de paturi de la secţia exterioară de pneumologie din strada Izvorului şi 30 paturi de neurologie ale secţiei exterioare din strada Louis Paseur.

Acestea vor funcţiona în clădirea principală din strada Corneliu Coposu, la etajele V şi respectiv VI, urmând să aibă "toate facilităţile, de la terapie intensivă la o recuperare mai bună".

Primarul a precizat că schimbările, care au fost avizate şi de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, vor fi implementate "cel mai târziu în octombrie".

Pro şi contra

Presupusa "desfiinţare" a compartimentelor de oncologie şi hematologie pediatrică, la conducerea cărora s-au aflat până anul trecut dr. Gabriela Miculschi şi dr. Ritli Ladislau, a fost criticată de o parte a presei din Oradea, care a relatat că, de fapt, acesta a fost preţul pe care managerul Spitalului Municipal, economistul Dacian Foncea, l-ar plăti, cinic, pentru a scăpa de cei doi medici specialişti, forţând pensionarea lor.

La finele lunii iulie, BIHOREANUL a dezvăluit, însă, că în ultimii cinci ani gradul de ocupare a celor două paturi a fost de numai 8%, majoritatea pacienţilor oncologici minori din judeţul Bihor (aproape 200 la număr) preferând să se adreseze clinicilor din centrele universitare Cluj şi Timişoara sau chiar în străinătate.

În ce priveşte forţarea pensionării celor doi medici, dr. Miculschi, de fapt, s-a pensionat după împlinirea vârstei, din proprie iniţiativă, preferând să activeze în cadrul spitalului privat Pelican, încă înainte ca Foncea să preia managementul Spitalului Municipal, iar dr. Ritli, care a împlinit 71 de ani, nu mai putea fi menţinut în cadrul unităţii cu contract de muncă, el rămânând însă colaborator, calitate în care face gărzi şi ţine consultaţii.

Fără pericol

Pe lângă cei doi medici pensionaţi, Spitalul Municipal mai are încă un specialist în oncologie şi hematologie pediatrică, şi anume dr. Cristian Sava, care este şi şeful secţiei Pediatrie II, în cadrul căreia funcţionau cele două compartimente.

Potrivit acestuia, chiar dacă ambele compartimente ar fi desfiinţate, acest lucru nu ar însemna că pacienţii oncologici minori nu ar mai fi îngrijiţi la Oradea, ci pur şi simplu că cele 12 paturi nu vor mai fi "blocate" exclusiv pentru patologia oncologică, putând fi folosite şi pentru alţi pacienţi pediatrici.