Pompierii militari bihoreni au fost chemaţi, în weekend, să intervină pentru stingerea mai multor incendii de vegetaţie uscată scăpate de sub control. 

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, sâmbătă şi duminică pompierii au stins 14 incendii de acest tip, produse pe terenuri virane din 12 localităţi.

Mai precis, au ars terenuri din Oradea, Valea lui Mihai, Rontău, Haieu, Tinăud, Păuleşti, Dolea, Săldăbagiu de Munte, Corniţel, Pietroasa, Uileacu de Criş şi Nimăieşti. În total, suprafaţa afectată este de 30 hectare.

În două situaţii, incendiile au produs şi pagube, demonstrând încă o dată că arderea intenţionată a vegetaţiei uscate este un pericol pentru oameni.

Potrivit ISU, un incendiu produs pe strada Făcliei din Oradea s-a extins la un acaret din cadrul unei gospodării, afectând aproximativ doi metri pătraţi din acoperişul construcţiei, iar în Haieu, flăcările s-au propagat la o livadă şi au mistuit 20 de pomi fructiferi.

"Evenimentele menţionate au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deşeurilor ori a vegetaţiei uscate", a transmis ISU Crişana.

Pompierii reamintesc că incendiile de vegetaţie uscată, menite să igienizeze terenurile, se pot face doar cu acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi cu un permis de lucru cu focul, eliberat de primăria locală.