În anul 2019, în Bihor au venit 908 muncitori din afara Uniunii Europene, angajaţi de firmele locale.

"Companiile care doresc să angajeze persoane din afara spaţiului comercial european trebuie să ne solicite un aviz, pentru că noi verificăm dacă avem în baza de date persoane care corespund cerinţelor posturilor disponibile. În 2018, 49 de companii au solicitat eliberarea de avize pentru 164 de persoane, iar în 2019 numărul a crescut la 162 de companii şi 908 persoane", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, joi, într-o conferinţă de presă.

Majoritatea muncitorilor străini care au venit anul trecut în Bihor sunt originari din ţări asiatice, cu precădere India, Vietnam şi Sri Lanka, şi sunt angajaţi de firme de construcţii, din domeniul gastronomic şi hotelier, ori de curăţenie. "O singură firmă de curăţenie a cerut aviz pentru 100 de persoane, femei de serviciu", a precizat Békési.

De asemenea, patronii bihoreni "importă" muncitori şi din ţări europene, dar din afara Uniunii, precum Ucraina ori Serbia. Cei mai mulţi dintre ei devin şoferi de TIR.

Ce vor să se facă şomerii din Bihor

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, directorul AJOFM Bihor a prezentat şi alte date care au caracterizat piaţa forţei de muncă din Bihor în 2019. La finalul lui 2019, judeţul avea 1.908 şomeri indemnizaţi şi 1.782 de şomeri neindemnizaţi.

În toate cele 12 luni ale anului trecut, 426 de bihoreni au participat la cursuri de formare profesională organizată de AJOFM Bihor, majoritatea (115 la număr) optând pentru cele de agent de vânzări. Alţi 53 de bihoreni s-au calificat ca inspectori de resurse umane, iar 24 ca frizeri. Din totalul celor 426 de şomeri care au urmat cursuri de calificare, 360 şi-au şi găsit loc de muncă, după absolvire. "În 2019, am reuşit ca prin agenţia noastră să angajăm, în total, 5.626 de persoane", a declarat Békési.