Județul Bihor a intrat în topul județelor cu cele mai multe semnături strânse pentru „Oameni noi”, inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică.

Potrivit unui comunicat al RO+ Bihor, la finalul săptămânii trecute, organizațiie implicate în strângerea de semnături în județul Bihor – adică Mișcarea România Împreună, Platforma România 100 Oradea, asociaţia Oradea Civică, USR Bihor și Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor - au reușit să depășească ținta de 5.000 de semnături colectate în Bihor, motiv pentru care mulţumesc voluntarilor implicaţi în acţiune.

„În cele trei luni am avut ocazia să întâlnim oameni din diferite categorii sociale, începând de la tineri care abia au împlinit vârsta de 18 ani și până la oameni cu o vastă experiență de viață, care înțeleg că necesitatea unei clase politice responsabile devine tot mai vitală”, spune RO+ Bihor.

Pentru ca proiectul de modificare a legislaţiei electorale să fie înregistrat în Parlament sunt necesare 100.000 de semnături, date în minimum 11 județe şi în București, astfel că bihorenii sunt aşteptaţi în continuare să semneze sau să predea liste de semnături la adresa Calea Republicii, nr. 10/A, ap. 11/A - căsuţa poştală Oameni Noi.

Iniţiativa vizează reformarea legislaţiei electorale aşa încât aceasta să asigure corectitudinea alegerilor, desemnarea primarilor prin două tururi de scrutin, libertatea votului pentru românii din Diaspora, eliminarea pragului electoral şi introducerea votului preferenţial pe liste.