Din cele aproape 900 de clădiri ale unităţilor de învăţământ din Bihor, 108 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, deşi ar trebui să aibă acest document.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, colonelul Sorin Caba, inspectorul şef al ISU Crişana, a precizat că cele 208 şcoli şi grădiniţe din judeţ au în total 876 de clădiri, din care 684 nu au nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu. Din cele 192 de clădiri care au nevoie de autorizaţie, doar 84 au acest act, în timp ce 108 clădiri nu deţin autorizaţia. "Clădirile unităţilor de învăţământ sunt verificate cel puţin o dată pe an", a declarat Caba.

Clădirile neautorizate fie nu au apă curentă, fie alte dotări prevăzute drept obligatorii de legea în vigoare şi sunt deopotrivă la sate şi la oraşe.

De pildă, nu au autorizaţie de securitate la incendiu Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan Oradea (pentru corpurile de clădiri de pe str. Jean Calvin nr. 3, respectiv Păunului nr. 1), Liceul Teologic Penticostal Betel Oradea, Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleşd, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 Marghita ori Liceul Tehnologic Horea din Marghita.

Colonelul Caba a mai precizat că, în ultimul an, ISU Crişana a înregistrat 33 de solicitări de avizare a clădirilor unităţilor de învăţământ. Din acestea, a aprobat însă doar 27, pentru că restul nu corespundeau normelor în vigoare.

"Probleme sunt şi vor fi în continuare. Situaţia autorizaţiilor de securitate la incendiu este subiectul principal al discuţiilor cu edilii şefi, la controalele făcute în localităţi", a mai spus Caba.