Cei 8 milioane de lei alocaţi la începutul anului de Guvern pentru construcţia celui de-al doilea terminal al Aeroportului Internaţional Oradea nu pot fi cheluiţi în întregime anul acesta. Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, susţine, însă, că banii nu vor trebui returnaţi, ci vor fi folosiţi anul viitor pentru plata lucrărilor la noul terminal.

Subiectul a fost deschis, marţi, în şedinţa ordinară a lunii decembrie a Consiliului Judeţean, de liderul Opoziţiei, Ionel Avrigeanu. "Care e situaţia acelor 8 milioane lei daţi de Guvern pentru Aeroport? Citim în presă că va trebui să-i dăm înapoi…", a spus acesta.

Luând cuvântul, Pásztor a spus că banii nu vor trebui returnaţi autorităţilor centrale. "Nu trebuie daţi înapoi banii de la Aeroport. Nu se vor deconta toţi banii pe care-i avem anul acesta, dar am găsit o metodă prin care vom reuşi să mergem în continuare cu decontul. Deci terminalul se construieşte şi va fi gata la termen", a afirmat preşedintele CJ Bihor.

După şedinţă, reporterul BIHOREANULUI l-a întrebat pe acesta cum anume vor rămâne banii în Bihor şi, concret, ce "metodă" s-a găsit pentru folosirea acestora şi după terminarea anului 2017. Răspunsul n-a fost unul lămuritor. "Am discutat cu foarte multe părţi să reuşim să ducem mai departe banii. Astăzi suntem asiguraţi că reuşim să ducem mai departe sumele. (…) Au găsit o soluţie economiştii", a spus acesta, fără să dezvăluie care este soluţia salvatoare.

Pásztor estimează că, din cei 8 milioane lei, se vor "consuma undeva sub 50%" până la finalul anului. "Lucrările au început mai târziu fiindcă au fost contestaţii la licitaţie. Am încercat foarte scurt să rezolvăm, dar semnarea contractului a fost undeva în luna august. Autorizaţia de construcţie s-a obţinut undeva la sfârşitul lunii octombrie", a spus şeful CJ.

În şedinţa ordinară din decembrie, consilierii judeţeni au aprobat cu unanimitate deschiderea unei linii de credit pentru finanţarea obiectivului de investiţii "Construire, extindere şi modernizare terminale pasageri la Aeroportul Oradea", în valoare de 6,7 milioane lei, cu CEC Bank. Banii vor fi folosiţi pentru asigurarea co-finanţării necesare construcţiei celui de-al doilea terminal al Aeroportului şi modernizării primului.

Contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrării a fost încheiat pe 25 iulie cu asocierea UTI Grup SA şi Eldiclau SRL, câştigătoarea licitaţiei. Valoarea totală a investiţiei este de 22 milioane lei.