Liderii UDMR Bihor vor trebui să explice în scris de ce au arborat la sediul organizaţiei, din Pasajul Vulturul Negru, steagul Ungariei.

Pe 14 ianuarie, adică în ziua în care s-a întors din concediu, prefectul Ioan Mihaiu a transmis o adresă scrisă către filiala judeţeană a UDMR, în care cere explicaţii. O copie a documentului cu pricina a fost transmisă la solicitarea BIHOREANULUI, în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile publice.

În debutul adresei transmise politicienilor maghiari, „luând la cunoştinţă de o posibilă arborare a drapelului unui stat străin pe teritoriul României făcută cu nerespectarea prevederilor legale”, prefectul face o trecere în revistă a legislaţiei în vigoare pe această temă, mai precis a Legii 75/1994 şi a HG 1157/2001, arătând că steagurile altor ţări pot fi arborate în România „numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale”, aşa cum a menţionat şi BIHOREANUL la momentul respectiv.

În acest context, Mihaiu cere precizări scrise. „Fiind avută în vedere legislaţia în domeniu, vă solicităm să ne transmiteţi într-un termen optim care au fost împrejurările în care a fost arborat drapelul statului străin la sediul dumneavoastră din Pasajul Vulturul Negru, Oradea, precum şi perioada în care a fost arborat”, se arată în adresa semnată chiar de prefect.

Aşa cum se vede, şi prefectul constată că la UDMR Bihor a fost arborat drapelul Ungariei, deşi, aşa cum se ştie, liderii formaţiunii au susţinut public repetat că, de fapt, ar fi vorba de "steagul maghiarilor de pretutindeni", nu de steagul oficial al ţării vecine.

Afişarea drapelului Ungariei la sediul UDMR Bihor a ieşit la iveală în ultimele zile ale anului 2018, după ce o tânără, căţărată pe nişte scaune, a încercat să dea foc steagului. Poliţia Bihor a deschis un dosar de cercetare pentru distrugere, dar evoluţia anchetei nu a mai fost făcută publică, deşi reprezentanţii formaţiunii au cerut identificarea rapidă a indivdei şi tragerea ei la răspundere.

Problema arborării ilegale a drapelului Ungariei a rămas însă în sarcina prefectului, fiind cel abilitat, conform legii, să cerceteze astfel de situaţii. Cum Ioan Mihaiu a fost în concediu până în această săptămână, în lipsa sa, angajaţii din subordine nu au făcut niciun demers concret.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Steagul discordiei: Prefectura se codeşte să amendeze UDMR Bihor pentru arborarea steagului Ungariei (VIDEO)

UDMR-iştii o ţin pe a lor: Steagul de pe sediul UDMR din pasaj nu e al Ungariei, susține Cseke