Orădeanul Ioan Gheorghe Ţara, profesor la Universitatea din Oradea, ajuns la sfârşitul anului trecut membru în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, pe filieră PSD, a fost reclamat la Agenţia Naţională de Integritate.

Hotnews.ro scrie că sesizarea a fost făcută de Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.), care arată că declaraţia de avere depusă de Ţara în acest an prezintă o anomalie privind veniturile de la ASF.

Mai precis, Ţara a declarat, la "venit anual încasat" în calitate de membru neexecutiv în Consiliul ASF suma de 145.410 lei. Această sumă, arată ASSAI, este prea mare pentru două săptămâni din anul 2018, ţinând cont că profesorul a fost validat de către Parlamentul României în funcţia de membru neexecutiv al ASF în data de 17 decembrie 2018.

"Sunt două posibilităţi: fie Ţara Ioan Gheorghe a câştigat în ultimele două săptămâni ale anului 2018 venituri în cuantum de 145.410 lei (aproximativ 30.600 de euro) din partea ASF, fie domnul profesor universitar nu cunoaşte semnificaţia termenilor "an fiscal încheiat". Ar fi trist să aflăm că un profesor universitar al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Oradea, care nu cunoaşte noţiuni elementare din domeniul contabil - financiar, dar cu carnet de partid, este propulsat într-o astfel de funcţie din care ar trebui să fie capabil să supravegheze trei pieţe financiar - nebancare de o mare complexitate", a declarat Bogdan Anania, vicepreşedinte ASSAI.

În replică, orădeanul a explicat că, de fapt, a declarat toate veniturile încasate de la ASF până la data completării declaraţiei de avere, adică 14 iunie 2019, ceea ce, în mod evident, este o greşeală.

"Am trecut câştigul la zi de la ASF până în luna iunie. Aşa trebuie dată, pentru că trebuie confruntată cu declaraţia fiscală. Aşa am completat de când sunt pe lume, din '90 încontinuu completez aşa declaraţiile de avere. Eu înţeleg regula şi înţelesul real al cuvântului anual acesta este, dar, pe de altă parte, mi se cere ca în declaraţie să prezint disponibilităţile la zi - valoarea acţiunilor şi disponibilităţile în cont. Cum ar apărea dacă pe cardul de la bancă aş avea 145.000 de lei în iunie 2019, pentru că mi se cere să spun disponibilităţile în cont la zi, iar în declaraţia de avere să apară că aş fi încasat doar 15 lei în decembrie 2018?", a declarat pentru HotNews.ro Ioan Gheorghe Ţara.