Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, duminică, că reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate în proiectul strategic pe sănătate al judeţului Bihor au semnat acordurile de parteneriat.

Mai precis, au parafat documentele preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, viceprimarul din localitatea Berettyóújfalu (nenominalizat în comunicatul transmis mass-mediei), primarii Ilie Bolojan (Oradea), Pocsaly Zoltan (Marghita), Lászlo Török (Salonta), Ioan Todoca (Aleşd), Petru Mlendea (Beiuş), rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, preşedintele Salvamont Bihor, Pinter Istvan, directorul Spitalului Gróf Tisza István din Berettyóújfalu (din nou, nenominalizat) şi şeful ISU Crişana, Sorin Caba.

"Acordul de parteneriat este parte integrantă a contractului de finanţare, contract care urmează să fie semnat între Consiliul Judeţean Bihor, în calitate de lider de proiect, şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de autoritate de management pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria. Practic, la 1 august s-a început implementarea proiectului în valoare de 9.717.383,06 Euro, pregătirea licitaţiilor publice", a declarat, conform comunicatului, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor.

Proiectul vizează îmbunătăţirea bunăstării medicale pentru aproximativ 700.000 de persoane din zona transfrontalieră Bihor-Berettyóújfalu.

CJ Bihor va beneficia de o finanţare de 1,4 milioane euro, din care va construi două centre medicale de urgenţă, unul la Padiş şi altul la Stâna de Vale (foto).

Centru medical montanOradea va primi 4,7 milioane euro pentru implementarea unui sistem de telemedicină care să conecteze toate unităţile medicale din proiect şi pentru echiparea Spitalului Judeţean şi a celui Municipal cu un aparat de radiologie digitală, un angiograf CT Urgenţă, un computer tomograf, un scintigraf CT pentru diagnosticele oncologice şi endocrine, dar şi pentru dotarea unei secţii ATI.

Marghita, Salonta, Aleşd şi Beiuş vor primi fiecare circa 270.000 de euro, pentru a  achiziţiona pentru spitalele locale câte un aparat de ecografie şi radiologie digitală. Universitatea din Oradea va beneficia de o finanţare de 1,5 milioane euro, dar comunicatul CJ Bihor nu mai precizează pe ce anume se vor cheltui banii.

Proiectul va fi implementat între 1 august 2019 şi 31 iulie 2022.