DNA a făcut publică, vineri, situaţia judecătorilor ale căror nume au fost vehiculate în înregistrarea discuţiei dintre procurorii orădeni, care vorbeau de complete "favorabile" şi "nefavorabile", dar şi despre liniştirea judecătorilor.

În esenţă, arată un comunicat transmis de Biroul de informare şi Relaţii publice, în înregistrare apar numele a 7 magistraţi, care fie nu fuseseră anchetaţi, fie erau pensionaţi, fie au primit, ulterior, soluţii de clasare. Unul dintre ei era chiar în închisoare.

"În urma informării transmise de procurorul şef al Serviciului teritorial Oradea, persoană care nu apare în cuprinsul discuţiei prezumată a aparţine unor procurori din cadrul acestei unităţi de Parchet (Felicia Popovici – n.r.), s-au constatat următoarele: în cazul a doi magistraţi nu au existat dosare în lucru în perioada ianuarie 2018- octombrie 2018; alţi doi magistraţi erau pensionaţi din 21.03.2013 şi 24.11.2015, conform hotărârilor Plenului CSM de a înainta către Preşedintele României propunerea de eliberare din funcţie, prin pensionare; unul dintre ei, la momentul purtării presupuselor discuţii înregistrate, se afla în cursul executării unei pedepsei de 4 ani închisoare; faţă de alţi doi magistraţi (din care unul nu a judecat niciodată cauze penale) s-a dispus ulterior o soluţie de clasare", arată informarea.

Comunicatul nu publică niciun nume, însă este posibil să se refere la Denisa Vidican, Vlad Marian, în primul caz, magistraţii pensionaţi sunt Traian Munteanu şi Mihaela Pătrăuş, cel încarcerat e Mircea Puşcaş, iar cei doi magistraţi care au avut soluţie de clasare sunt Adina Cioflan şi Angela Tod.

"De asemenea, precizăm că două dintre persoanele participante la discuţie nu îşi mai desfăşoară activitatea în cadrul Serviciului teritorial Oradea iar o alta, la momentul discuţiei şi ulterior acesteia, nu a avut în lucru vreo cauză cu magistraţi", mai arată DNA. Este vorba despre fostul şef al serviciului teritorial, Adrian Muntean, acum şef la Parchetul Marghita, şi Cosmin Pantea, acum procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş. Procurorul care nu a avut în lucru cauze cu magistraţi este Lucian Rus.

"Reiterăm faptul că, după finalizarea controlului ce va fi realizat de procurori cu funcţii de conducere din cadrul DNA – Structura Centrală, se vor dispune măsuri în funcţie de rezultatele cuprinse în raportul de control ce se va întocmi cu această ocazie", mai transmite DNA.

După cum BIHOREANUL a mai scris, şeful interimar al DNA, Călin Nistor, a dispus, joi, efectuarea unui control la Serviciul Teritorial Oradea şi a sesizat Inspecţia Judiciară, solicitând să se verifice posibile abateri disciplinare săvârşite de procurorii orădeni, în cadrul scandalului înregistrării făcute publice, vinerea trecută, de avocatul orădean Răzvan Doseanu.

Citiți și articolul „Cârtiţă în DNA: Detalii incendiare din „interceptările” procurorilor anticorupție din Oradea (AUDIO)”