Deznodământ şocant al şedinţei de miercuri a Consiliului Judeţean. După o şedinţă plină de tensiuni şi după ce peste 250 de angajaţi ai DGASPC, dar şi funcţionari ai CJ Bihor au ieşit să protesteze faţă de faptul că nu şi-au primit salariile, în final, bugetul judeţului a trecut, după ce liberalul Cornel Borza a votat… din greşeală!

Bugetul a fost votat cu 18-16, în aplauzele celor prezenţi, în condiţiile în care puterea şi opoziţia erau într-un echilibru perfect, 17 la 17.

Habarnist de serviciu

Imediat după anunţarea rezultatului, Cornel Borza s-a arătat năucit, avea lacrimi în ochi şi, întrebat de jurnalişti în mod repetat de ce a făcut acest gest, nu a fost în stare să articuleze nimic.

Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a venit la Borza şi i-a spus că "va avea o problemă şi mai mare", fiindcă, de fapt, nici nu avea voie să voteze, fiind în incompatibilitate, dat fiind că este angajat la Teatrul Regina Maria, finanţat de Consiliul Judeţean.

Vecinul de scaun al lui Cornel Borza, Dacian Foncea, a încercat să-l consoleze cumva pe liberalul buimac şi să preia el din tirul întrebărilor presei, fără însă a reuşi să lămurească lucrurile. "Fire de artist, a votat ca să se poată plăti salariile", a spus Foncea, părând să ironizeze prostia colegului său.

Cert este, însă, că preşedintele de şedinţă a declarat că bugetul s-a votat, cu tot cu votul lui Borza, şi s-a trecut mai departe, la următoarele subiecte de pe ordinea de zi, după o scurtă pauză. Niciunul dintre liberali nu a ridicat la microfon problema legalităţii votului exprimat de colegul lor.

Au pus jandarmii pe ei

În pauză, reprezentanţii asociaţiei Oradea Civică au mers la prezidiu, cu lista de semnături "Fără penali în funcţiile publice", dar atât preşedintele Pasztor Sandor, cât şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au spus că nu vor semna. 

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a reacţionat iritat, iar Pasztor Sandor a cerut intervenţia jandarmilor, pentru a-i evacua pe ONG-işti. Aceştia s-au întors fără scandal la locurile lor, iar doi jandarmi s-au poziţionat lângă grup.

În tot acest timp, în faţa clădirii CJ atmosfera s-a schimbat, din furie, în sărbătoare. La auzirea veştii că bugetul a trecut, angajaţii DGASPC au ovaţionat şi au suflat din vuvuzele. Unii au sărit în sus de bucurie. În mai puţin de un sfert de oră mulţimea s-a dispersat, cu mulţumirea că şi-a atins scopul...

"Sunteţi penibili"

Înaintea votului pe buget, reprezentanţii puterii UDMR-PSD-ALDE şi cei ai opoziţiei PNL s-au certat în plen, timp de circa o oră, în prezenţa zecilor de angajaţi care cereau votarea bugetului.

Reprezentanţii PNL au reiterat problemele prezentate de Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă la începutul săptămânii, mai precis au denunţat faptul că, în 2017, mai multe primării liberale nu au primit niciun leu din partea Consiliului Judeţean, precum şi faptul că mai multe ONG-uri "care servesc UDMR" au primit foarte mulţi bani publici.

De asemenea, Ionel Avrigeanu le-a aruncat liderilor CJ, Pásztor, Mang şi Bodea, că nu sunt capabili să conducă Judeţul şi că blocajul privind salariile ar fi vina lor. "Dacă nu sunteţi în stare să conduceţi, daţi-vă demisia!", le-a spus Avrigeanu.

"Sunteţi penibili în modul în care vă victimizaţi! Nu aveţi nicio scuză pt ceea ce se întâmplă azi. Opoziţia v-a întins o mână, aţi respins-o din orgolii şi considerente politice!", a mai zis liderul grupului PNL.

Nu mai negociem!

În schimb, dincolo de a se apăra pe temele legate de împărţirea banilor la primării – care nu era inclusă în proiectul de buget prezentat miercuri pe ordinea de zi – şi de împărţirea fondurilor către ONG-uri, şefii CJ au trecut şi ei la atac.

Cel mai vehement a fost Ioan Mang, care i-a acuzat pe PNL-işti că vor să manipuleze opinia publică şi că sunt ipocriţi. Acesta a subliniat că CJ Bihor are proiecte semnate de 110 milioane euro, mai multe decât înainte, şi că executivul nu poate fi acuzat că nu face nimic.

De asemenea, Ioan Mang a dat detalii dintr-o întâlnire privată pe care şefii CJ au avut-o marţi cu Ilie Bolojan şi Ionel Avrigeanu, care, evident, s-a lăsat fără rezultat.

"Domnul Ilie Bolojan şi-a condiţionat ieri, între şase ochi, votul de azi. Putem condiţiona alte lucruri, dar nu salariile oamenilor", a tunat Mang în plen. El i-a avertizat pe aleşii PNL că este "ultima şansă" a acestora să intre în "normalitate": "Dacă votaţi astăzi bugetul putem negocia alte lucruri (n.r. – se vorbea despre banii pe care-i primesc primăriile din Bihor de la CJ). Votul este la îndemâna dvs. Dar dacă nu votaţi, nu mai negociem nimic!".