O mână de credincioşi bihoreni au adresat Sinodului BOR o scrisoare prin care cer caterisirea episcopului ortodox Sofronie Drincec, pentru apostazie, rugăciune cu ereticii, recunoaşterea falşilor martiri ai ereticilor, nepredicarea cuvântului lui Dumnezeu într-o zi de mare sărbătoare creştină şi împreună slujire cu ereticii, după ce, pe 8 septembrie, zi în care ortodocşii sărbătoreau Sfânta Maria Mică (naşterea Sfintei Fecioare) a participat la aniversarea a 25 de ani de episcopat ai Preasfinţitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei.

"Talibani" ortodocşi

Informaţia a fost publicată de site-ul religios marturisireaortodoxa.ro, sursă conform căreia plângerea a fost înaintată pe 25 septembrie, de către cinci persoane - Adrian-Vasile Blaj, Bianca-Delia Blaj, Radu-Ioan Găvruţa, Călin Mihai Sabău, Cristian-Mihai Boldi - "credincioşi ortodocşi botezaţi canonic în Biserica Ortodoxă Română, vieţuitori în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei". Documentul este plin cu texte de canoane şi reglementări ale Sinodului, folosind un limbaj dur la adresa feţelor bisericeşti.

În esenţă, reclamanţii îi reproşează episcopului Sofronie că, "deşi nu a slujit efectiv cu ereticii uniaţi şi cu papistaşii prezenţi, s-a rugat împreună cu aceştia", numindu-l pe PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, "pseudoepiscop" şi desconsiderându-i efectiv pe greco-catolici şi pe episcopii martiri beatificaţi de Papa Francisc în vizita făcută, în această vară, în România. "La acea manifestare religioasă, greco-catolicii au expus pretinsele "moaşte" ale "episcopilor" "martiri" "beatificaţi" de către Papa Francisc cu prilejul vizitei sale prozelite din România, din mai-iunie anul curent", scriu petiţionarii.

"Cel mai grav însă este faptul că în timpul acelei "liturghii" greco-catolice Preasfinţitul Sofronie a fost pomenit de trei ori alături de Papa Francisc şi de minciunoepiscopii greco-catolici, fiind numit "episcopul nostru, Preasfinţitul Sofronie". Faţă de această introducere a preasfinţiei sale în dipticele papistaşe şi pomenire ca episcop greco-catolic, Preasfinţitul Sofronie nu a luat nicio atitudine. Dimpotrivă, filmarea evenimentului ni-l prezintă închinându-se cu evlavie, cu camilafca dată la o parte, exact ca un episcop ortodox care participă la o slujbă ortodoxă la care nu slujeşte", arată plângerea.

Denunţ cu tentă

Coincidenţă sau nu, demersul credincioşilor vine la câteva zile după ce preotul Cosmin-Florin Tripon, din Beiuş, a adresat Sinodului BOR o scrisoare prin care cerea anularea caterisirii sale - lucru menționat de altfel de site-ul citat - pe motiv că episcopul care a pronunţat-o, PS Sofronie Drincec, se face vinovat de toate cele descrise mai sus.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Tripon a fost răspopit în 2017, după 20 de ani de slujire, pentru că a refuzat să îl mai pomenească pe Sofronie în slujbe. De atunci, el mai poate intra în biserică doar ca simplu credincios. Fost dascăl de seminar, el nu va putea lucra nici măcar ca profesor de religie. În cazul în care Sinodul l-ar pedepsi pe Sofronie, preotul ar putea cere anularea.

Amintiri din 2008

Potrivit site-ului marturisireaortodoxa.ro, dacă plângerea va fi acceptată de către sinodul Mitropoliei Ardealului, ierarhii din Mitropolie vor avea la dispoziţie o lună să îl convoace pe episcopul orădean şi să decidă în privinţa sa. În cazul în care va fi găsit vinovat, cazul va fi trimis Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va decide sancţiunea pe care episcopul trebuie să o primească.

De altfel, această procedură a fost urmată în anul 2008, când episcopul Sofronie a fost denunţat tot de către laici pentru faptul că, de Bobotează, a slujit împreună cu Virgil Bercea.

"Cu acea ocazie, mitropolitul de atunci al Clujului, Bartolomeu Anania, l-a propus spre caterisire pe episcopul Sofronie, dar sinodul BOR a decis iertarea sa pentru "regretul şi pocăinţa" manifestate în faţa sinodului. Între timp, Episcopia din Oradea a fost transferată în Mitropolia Ardealului. Dacă va fi găsit vinovat de faptele pentru care este acuzat, episcopul poate suferi sancţiunea de caterisire şi chiar excomunicare din Biserica Ortodoxă Română, dat fiind că, în conformitate cu Regulamentul instanţelor canonice ale BOR, apostazia de la credinţă este singura faptă care se pedepseşte cu excomunicarea. Dacă nu va fi găsit vinovat sau nu va fi judecat, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei va fi prima episcopie din Patriarhia Română al cărei ierarh este în acelaşi timp în comuniune cu sinodul BOR şi este şi "episcopul nostru", al "Bisericii Unite cu Roma", arată sursa citată.