Cele mai noi informaţii statistice, date publicităţii miercuri de către Institutul Naţional de Statistică, indică diferenţe îngrijorătoare între judeţele României în privinţa raportului dintre numărul pensionarilor şi cel al salariaţilor.

Potrivit acestora, în trimestrul al IV-lea al anului trecut, în România erau înregistraţi 5,229 milioane pensionari, cu 5.000 de persoane mai multe fiind pensionare decât în trimestrul precedent. În plan naţional, raportul este de 9 pensionari la 10 angajaţi, însă situaţia defalcată pe judeţe arată discrepanţe mari.

În Teleorman, de pildă, judeţul considerat ca fiind între cele mai sărace, numărul pensionarilor este aproape dublu faţă de cel al angajaţilor: la 10 salariaţi sunt 17 pensionari. La extrema cealaltă, în Capitală, raportul este cel mai bun: 5 pensionari la 10 salariaţi.

În Bihor, conform datelor puse la dispoziţia BIHOREANULUI de către directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Dana Paşc, în trimestrul al IV-lea al anului trecut, raportul era de 8,2 pensionari la 10 salariaţi, şi anume 142.412 pensionari la 173.120 angajaţi.

„În trecut, în Bihor raportul era de aproape 1 la 1, un pensionar la un angajat, însă acesta s-a îmbunătăţit datorită Parcului Industrial din Oradea, care a făcut ca numărul salariaţilor să crească foarte mult”, a spus Dana Paşc.

În aceeaşi perioadă, pensia medie netă în Bihor a fost de 1.013 lei, iar câştigul salarial net mediu de 2.038 lei.

La nivel naţional, pensia medie lunară a fost în ultimul trimestru al anului trecut de 1.132 lei, cel mai mare nivel fiind înregistrat în Capitală - 1.362 lei.