Incendiile izbucnite pe 15 iulie şi pe 4 august la centrul de colectare de deşeuri reciclabile din Nojorid al firmei orădene Superbon s-au lăsat cu sancţiuni dure ale Gărzii de Mediu Bihor.

Şeful Comisariatului Judeţean al GM, Mihai Togor, a anunţat, printr-un comunicat de presă emis vineri, că în urma incendiilor, echipe mixte ale Gărzii de Mediu din Oradea şi din Bucureşti au inspectat cele trei puncte de lucru ale firmei, din Oradea, Nojorid şi Inand.

În urma controalelor, comisarii au dispus închiderea definitivă a punctului de lucru de la Inand, "până la stabilirea obligaţiilor de mediu" pe care trebuie să le respecte.

De asemenea, potrivit comunicatului, atât la Inand, cât şi la Oradea, comisarii au  constatat "completarea neconformă a formularelor de încărcare/descărcare, pentru care s-a impus măsură de remediere".

În ce priveşte depozitul din Nojorid, unde erau colectate deşeuri din plastic, hârtie, carton şi lemn, "pentru neconformităţile constatate s-au impus 11 măsuri".

Între acestea, să se refacă impermeabilitatea platformei unde sunt stocate deşeurile (până la 10 octombrie), firma să facă dovada eliminării deşeurilor rezultate în urma incendiilor, inclusiv a pământului amestecat cu deşeuri (până la 1 septembrie), să notifice APM Bihor în vederea revizuirii autorizaţiei de mediu, aşa încât să fie cuprinse în aceasta "toate magaziile, instalaţiile existente pe amplasament, procesele tehnologice desfăşurate, bazinul necesar rezervei de incendiu, inclusiv toate elementele noi care au intervenit de la data controlului până la momentul revizuirii".

În fine, GM Bihor precizează că societatea a fost sancţionată cu 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu.

Incendii uriașe

După cum BIHOREANUL a mai scris, un incendiu puternic a izbucnit, duminică, la firma de deșeuri Superbon din Nojorid, fiind cel de-al doilea foc izbucnit în doar două săptămâni la acest punct de lucru și cel de-al treilea în decurs de câteva luni la această firmă.

Depozitul de deşeuri aparţine firmei Superbon, societate specializată în reciclarea de deşeuri nepericuloase, adică PET, hârtie, cartoane şi metale, şi se află la ieşirea din Nojorid spre Leş, întinzându-se pe o suprafaţă de circa 20.000 mp.

Aici s-a mai produs un incendiu uriaş pe 15 iulie, când coloana de fum negru şi dens s-a ridicat în atmosferă ca o coloană lungă de 150 de metri. În urma poluării masive produse de flăcări, firma Superbon a fost amendată de Garda de Mediu Bihor cu 100.000 lei. Totuşi, cauza incendiului nu a fost făcută publică.

Totodată, un incendiu a avut loc, în luna martie, la un alt depozit al firmei Superbon, de pe Calea Borşului din Oradea. 

Întrebat, duminică, de jurnalişti ce riscă firma Superbon, ţinând cont că acesta este al treilea incendiu izbucnit la cele două puncte de lucru din Nojorid şi Oradea, duminică, şeful GM Bihor, Mihai Togor, declara că nu este exclus ca activitatea să îi fie suspendată.

"La acest punct de lucru, după primul incendiu, s-a aplicat o sancţiune de 100.000 de lei, iar la celălalt (n.r. de pe Calea Borşului) de 80.000 de lei. Acum, probabil riscă să rămână fără autorizaţie, până la îndeplinirea condiţiilor pentru a funcţiona", declara Togor.