Sute de căţei din rasa Boxer din toată lumea au împânzit, sâmbătă după-amiază, Curtea Palatului Princiar din Cetate şi au încercat să demonstreze juriului că ei sunt cei mai frumoşi din categoria din care fac parte. Căţeii au participat la Campionatul Mondial de Frumuseţe pentru rasa Boxer desfăşurată în premieră în România.

În premieră în România

Competiţia a fost organizată de Asociaţia Boxer Club Carpatia, membră a Asociaţiei Chinologice Române şi a Atibox (Asociaţia internaţională a crescătorilor de boxeri). Aceasta se desfăşoară în premieră în România (ea fiind organizată încă din 1961), oraşul Oradea fiind ales tocmai pentru că organizatorul este orădeanul Florin Stoboran.

"La competiţe s-au înscris 36 de ţări, cele mai îndepărtate fiind insula La Réunion, situată în Sudul Africii, Peru şi Indonezia", a spus organizatorul.

Evenimentul a început sâmbătă dimineaţă cu o "expoziţie a naţiunilor", în care au fost prezentaţi toţi câinii şi au fost alese cele mai frumoase patru exemplare din fiecare categorie de vârstă şi de culoare. Astfel câinii sunt împărţiţi pe vârste, în secțiunile Baby - între 3 şi 6 luni, Puppy, între 6 şi 9 luni, Junior, de la 9 la 12 luni, Tineret, de la 12 la 18 luni, şi Adult.

După parada căţeilor, aceştia s-au îndreptat spre curtea Palatului Princiar, unde s-a aflat un ţarc amenajat. Aici căţeii au intrat tot câte patru, stăpânii i-au prezentat pe rând, iar arbitri din 12 ţări le-au urmărit comportamentul, aspectul, ochii, reacţiile, interacţiunile cu stăpânul, dar şi prezentarea lor făcută de proprietar.

Toţi au fost premiaţi cu statuete în formă de cap de boxer şi cu pachete cu mâncare oferite de sponsorul competiţiei.

Câştigători români

Printre câştigători s-a numărat şi un proprietar din Alba, care a luat locul III cu micuţul Jack, în vârstă 3 luni şi jumătate, de la secţiunea Baby - tigrat. "Sunt foarte bucuros, Jack este încă mic şi nu ascultă foarte bine comenzile, de aceea am reuşit să obţinem locul trei, dar acesta este doar începutul pentru el", a mărturisit BIHOREANULUI proprietarul animăluțului, Alexandru Câmpan.

Competiţia a fost strânsă. O câştigătoare din Slovacia nu şi-a putut stăpâni emoţiile şi a plâns când a ieşit cu micuţa Falora din ţarc, pe locul I. "Am plâns pentru că ea este foarte importantă pentru mine. M-am simţit ca o mamă care şi-a văzut copilul câştigând, şi am văzut că o încântă trofeul pentru că l-a lins deja de câteva ori", a spus entuziasmată Ivanka.

Vineri a avut loc şi Campionatul anual, unde este ales cel mai bun câine al rasei. "Câştigătorul este un câine adult originar din Oradea, care acum are proprietari spanioli. El este şi cel mai scump câine al competiţiei, valorâd în jur de 60.000 de euro", a declarat BIHOREANULUI organizatorul Florin Stoboran.

Câini au fost fericiţi indiferent de rezultatul obţinut, majoritatea îmbrăţisându-i şi "pupându-i" pe stăpâni.

Pentru iubitorii de animale, câinii se vor afla în cetate şi duminică, zi în care va avea loc competiţia pentru categoria de adulţi, care va începe de la ora 10, până spre seară.