Curtea Muzeului Ţării Crişurilor a devenit catwalk, joi seară, pentru zeci de fete frumoase care au purtat cu încredere creaţiile a şapte absolvente ale Facultăţii de Arte, secţiunea Modă-Design vestimentar şi Arte Decorative.

Roşie şi scumpă

Gala Diplomelor, ediţia 2019, a adunat la Muzeu zeci de apropiaţi şi rude ale absolventelor, care, pline de emoţii, şi-au îmbrăcat manechinele cu creaţiile personale, realizate din resurse financiare proprii. Sub îndrumarea lectorilor Amalia Judea, Anca Popescu, Corina Andor, Olimpia Urdea şi Mihaela Tătulescu, din cadrul facultăţii, fiecare absolventă a avut de pregătit câte opt ţinute, exceptând două dintre artiste, care au etalat pălării şi şaluri. 

Una dintre cele mai scumpe colecţii - intitulată "Glossă", după titlul poeziei lui Mihai Eminescu - a fost cea a absolventei Lavinia Catrinar, de la Arte Decorative. Creaţiile au avut în centru ia, care a fost reinterpretată. Absolventa a folosit, pe lângă alte materiale, mult tulle, pentru a oferi un aer cât mai contemporan piesei autentice româneşti.

Piesa de rezistenţă a fost o ţinută de spectacol (foto) în centrul căreia s-a aflat o ie roşie, cusută cu ac persan, de o rară frumuseţe. Publicul a fost uimit şi de coroana uriaşă, realizată exclusiv din trandafiri. Practic, artista a tăiat ia în mai multe bucăţi şi a combinat-o cu tulle pentru a concepe o rochie. După cum a recunoscut creatoarea colecţiei, costul rochiei este în jur de 1.000 de euro.

"Când le-am spus că am de gând să o tai, profesorii mi-au zis că sunt nebună, pentru că aşa ceva se găseşte numai în muzeu. Eu am făcut totul pentru artă. Am vrut să-i dau un aer cât mai actual iei, să fie cât mai plăcută tinerilor şi cred că am reuşit", a spus Lavinia Catrinar.

Pe ritmuri ruseşti

O altă colecţie impresionantă a fost "Kathiusa", a tinerei Denisa Catai, care a absolvit programul de studiu Design vestimentar şi care a ales să se inspire din portul popular rusesc. Interpretarea a fost, din nou, una actuală. Tinerele au fost machiate asemenea păpuşilor, au purtat pălării ruseşti colorate şi haine din moda contemporană (foto).

Colecţia a fost structurată pe mai multe niveluri, ţinutele putând fi folosite atât în cadrul unor spectacole cât şi în zona de pret-a-porter prin eliminarea accesoriilor.

O altă absolventă, Emilia Herede, a pictat manual opt şaluri din mătase. Fiecare eşarfă a spus povestea unui tip de femeie, pe ea fiind reprezentate diferite flori, de la albăstrele la floarea soarelui.

Celelalte absolvente au fost Camelia Ambro cu colecţia "Duality", Diana Milaş cu colecţia "In my mind", Denisa Silaghi cu colecţia "Mafia" şi Dorina Morna cu colecţia de pălării denumită "Dama cu camelii".

La finalul prezentării de modă, moderatorul Crina Dobocan a precizat că în 17 iulie va mai avea loc încă o Gală a diplomelor, tot la Muzeul Ţării Crişurilor. Atunci, vor fi în centrul atenţiei absolvenţii de la Pictură, Grafică şi Design.