Peste 50 de persoane cu dizabilităţi din Oradea şi asistenţii acestora au protestat, sâmbătă dimineaţă, pe platoul din Piaţa Unirii, faţă de decizia Guvernului de a transfera cheltuielile cu întreţinerea acestora de la bugetul de stat la bugetele locale. Protestatarii se tem că primăriile nu vor avea bani să le plătească îndemnizaţiile şi vor rămâne fără îngrijire.

Protestatarii se tem că administraţiile locale nu vor avea bani să le plătească îndemnizaţiile şi vor rămâne fără îngrijire.

Aceştia au purtat pancarte cu mesaje precum "Noi suntem românii nevăzuţi", "Dizabilitatea la bugetul central", "În stradă pentru cei vulnerabili" şi "Sunt şi eu cetăţean cu drepturi depline".

"Motivul pentru care am ieşit în stradă este că se doreşte a nu se mai aloca de la bugetul central sumele pentru protecţia specială a copiilor cu dizabilităţi şi inclusiv a celor aflaţi în plasament. Este un lucru cunoscut că bugetele primăriilor sunt sărace şi ne vom trezi că nu vor avea din ce să ne plătească", a declarat Eva Chezan, mama unui copil cu dizabilităţi şi oorganizatorul acţiunii de sâmbătă.

"Să fie o zi în locul nostru!"

Participanţii la protest au arătat că persoanele cu dizabilităţi au nevoie de îngrijire specială non-stop, nu doar opt ore pe zi, iar îndemnizaţia de 1.500 lei plătită asistenţilor acestora, în majoritatea cazurilor persoane din familie, este oricum nedrept de mică.

"De ce se ia statul de drepturile noastre şi ale asistenţilor noştri? Doar pentru că noi nu avem reprezentanţi şi nu putem protesta? Hai să îi punem pe ei (n.r. pe guvernanţi) o singură zi în locul nostru! Îndemnizaţia asistenţilor este oricum mică. Mă trezesc dimineaţa şi mama mă schimbă, mă pune pe cărucior, îmi dă să mănânc, mă duce la toaletă, şi asta de trei ori pe zi!", a spus Nicolae Ogrean (foto), imobilizat de 35 de ani într-un cărucior cu rotile.

Alături de familiile persoanelor cu dizabilităţi au protestat inclusiv voluntarii care încercă să îi ajute. "Aş dori ca persoanele care au tăiat aceste fonduri să fi făcut măcar o jumătate de oră de voluntariat, ca să vadă cum trăiesc aceşti oameni şi să înţeleagă de ce suntem în stradă!", a spus voluntarul Nela Axinte.

Reprezentanţii protestatarilor au depus vineri o petiţie la Consiliul Local Oradea şi au anunţat că vor înainta un document similar Instituţiei Prefectului Bihor, în cursul zilei de luni. Proteste similare au loc în aceste zile în toată ţara.