Pierdere de proporţii pentru presa sănătoasă. Televiziunea de știri Digi24 va închide toate staţiile locale, inclusiv pe cea din Oradea, urmând să lucreze doar cu corespondenţi.

Telefonul de vineri seară

Informaţia a fost publicată, vineri seară, de presa centrală, pornind de la un comunicat al companiei RCS&RDS, în care se spune că "Digi | RCS & RDS demarează un proiect de eficientizare a activităţilor din trustul media".

Potrivit informațiilor BIHOREANULUI, toți corespondenții stațiilor locale au primit, vineri seară, după ora 20, anunţuri telefonice prin care li s-a spus că își pot continua activitatea la București. 

Postul orădean de televiziune are în prezent 15 angajați, a căror situație este incertă. Este puțin probabil că aceștia vor prefera să plece în Capitală, dată fiind distanța, iar în plus nu mulți sunt dispuși să își lase familiile.

Şocul a fost cu atât mai mare cu cât nimic nu prevestea această decizie radicală. Practic, prin această mutare, Oradea rămâne fără niciun post de televiziune serios.

„Eficientizare”

Oficial, motivul invocat în comunicatul Digi / RDS este de ordin financiar. "Conducerea companiei a efectuat o analiză a eficienţei activităţii redacţiei centrale Digi 24, a reţelei de studiouri regionale şi a performanţelor actualei forme de organizare a activităţii media. Din această analiză a rezultat că este necesară o regândire a modelului de business în divizia de media, pentru a ţine pasul cu exigenţele şi nevoile publicului şi pentru a răspunde mai bine obiectivelor companiei pe termen scurt, mediu şi lung", arată comunicatul Digi, redat de HotNews.ro.

În esenţă, compania controlată de magnatul orădean Zoltan Teszari explică această decizie prin schimbarea "semnificativă" a pieţei media şi a comportamentul de consum al publicului telespectator , "o parte din public migrând spre conţinuturile difuzate online sau multi-platformă". 

"Site-urile televiziunilor sau site-urile de ştiri atrag tot mai mulţi vizitatori, ceea ce conduce la scăderea audienţei altor canale. Conţinuturile difuzate online oferă nu numai informaţie de interes naţional şi internaţional, ci şi actualitate din proximitate (regiune, localitate)", argumentează Digi24.

"În urma proiectului de eficientizare, reţeaua de corespondenţi se va mări de la 12 la 18 echipe, care vor acoperi actualitatea din mai multe judeţe învecinate. În acelaşi timp, redacţia centrală Digi 24 va viza integrarea în echipa de la Bucureşti a jurnaliştilor şi a personalului tehnic şi de producţie din studiourile regionale", mai arată comunicatul citat.

După finalizarea demersurilor privind renunţarea la licenţele audiovizuale, emisia staţiilor regionale ale Digi 24 va înceta. Digi 24 deţine, în prezent, 8 studiouri regionale, în Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Timişoara.

Val de plecări

Paginademedia.ro a scris, tot vineri seară, că Tudor Muşat, unul dintre principalii prezentatori ai postului, părăseşte televiziunea. La fel, aţi câţiva reporteri, dar şi editori şi producători. "Aseară a fost ultima emisiune 24/7 prezentată de Tudor Muşat la Digi 24", scrie sursa citată.  

Din informaţiile Paginademedia.ro, mai pleacă Francesca Simionescu (social), Mihaela Brazdeş (social), Arina Delcea (politic), Cristi Popa, George Simionescu (producător) şi Andra Mitu (editor).

Totodată, multe dintre contractele pe perioadă determinată nu mai sunt prelungite.