Asociaţia Caritas Eparhial din Oradea înfiinţată de Episcopia Greco-Catolică a pus, miercuri, la Ioaniş piatra de temelie a viitorului centru de zi "Sfântul Martin" în care vor fi investiţi 320.000 euro. De serviciile centrului vor beneficia între 50 şi 80 de copii care vor primi o masă caldă în fiecare zi şi vor face lecţii.

Potrivit unui comunicat transmis de părintele Olimpiu Todorean, preşedintele Caritas Eparhial Oradea, se preconizează ca centrul să fie deja ridicat până în luna octombrie, acesta respectând standardele europene în domeniu.

Centrul va avea şase săli pentru activităţile educative, bucătărie proprie şi sală de mese, centrală proprie şi teren de sport.

Ioaniş este un sat din comuna Finiş. O mare parte dintre locuitori nu au venituri în afara alocaţiei copiilor şi sunt neşcolarizaţi. Copiii care provin din aceste familii se afla în risc de abandon şcolar, subliniază reprezentanţii Caritas Eparhial.

"Încercăm să combatem abandonul şcolar. La centru vin doar copiii care merg la şcoală", a precizat Olimpiu Todorean.

Centrul va fi destinat copiilor cu vârste între 6 şi 16 ani. Copiii vor primi o masă caldă în fiecare zi, o gustare, ajutor în efectuarea temelor pentru şcoală, meditaţii şcolare şi vor participa la activităţi educative informale, formale şi non-formale, activităţi recreative şi activităţi de creaţie.

Până acum, Caritas Eparhial a derulat activităţi similare, însă într-o casă veche, care nu corespunde standardelor europene.

Slujba de sfinţire a locului unde va fi ridicat centrul de zi Ioaniş a fost oficiată de părintele protopop Zima Zorel şi părintele paroh Boţa Mircea, în prezenţa copiilor, beneficiari ai viitorului centru, a preşedintelui asociaţiei, a responsabilului de proiect, Adela Popa-Ghiţulescu şi ai angajaţilor asociaţiei.