În premieră, sâmbătă seară, după lăsarea întunericului, străzile Oradiei au fost o pistă de alergare pentru aproape 350 de sportivi.

Asociaţia Xterra Sport a organizat prima ediţie a concursului Oradea Night Run, o competiţie dedicată profesioniştilor şi amatorilor. Ineditul a fost, fireşte, faptul că startul s-a dat la ora 19, astfel că sportivii au alergat pe întuneric.

Participanţii au putut alege una din cele trei curse: Mini, de 4,2 km, Cross, de 10,5 km, sau Semimaraton, adică 21 km. Traseul a fost acelaşi pentru toţi, diferenţa constând în turele pe care sportivii le aveau de făcut. După o încălzire temeinică, făcută alături de instructoare profesioniste, sportivii s-au aliniat la start, în faţa Bisericii cu Lună, şi au pornit goana pe strada Vasile Alecsandri, apoi prin Parcul 1 Decembrie şi retur în Piaţa Unirii, care a trebuit ocolită prin faţa Palatului Vulturul Negru. Fie că au alergat două, cinci sau zece ture, sportivii au fost încurajaţi de pe margine de prieteni, cunoştinţe, voluntari sau pur şi simplu trecători surprinşi să vadă o competiţie de atletism în centrul oraşului, într-o sâmbătă seară.

Concursul a atras nu doar orădeni, majoritari în rândul participanţilor, ci şi sportivi veniţi din alte oraşe şi din străinătate, expres pentru acest concurs. De altfel, cursa Mini a fost câştigată de clujeanul Daniel Ianoş, care a ajuns la finish în 14 minute şi 50 de secunde, urmat de Ferenc Domahidi din Miercurea Nirajului (judeţul Mureş), care a finalizat traseul în 15 minute şi 10 secunde, iar apoi de orădeanul Sebastian Gherman, cu un timp de 15:45. Prima femeie care a trecut finishul, la această cursă, a fost Andreea-Bernadeta Bortos, sportivă legitimată la CSU Oradea şi poziţionată pe al cincilea loc, în clasament, cu timpul 16:27.

La Cross, locul I l-a luat Iuliu Victor Grec, de la CSM Baia Mare, care a parcurs cei 10,5 km în fix 38 de minute, al doilea s-a clasat Zsolt Kovacs (CS Tibiscus Arad), cu un timp de 39:32, iar al treilea orădeanul Cristian Marian (Speed Runners), cu 39:58. La această cursă, prima femeie din clasament este Eniko Csaki (Budapesta), cu timpul 41:46.

Semimaratonul a fost câştigat chiar de un reprezentant al Clubului Xterra, Eugen Bar (Oradea), care a terminat cele zece ture într-o oră, 23 de minute şi 37 de secunde. Pe locul doi s-a clasat Andrea Fekete (Budapesta - Ftc), cu 01:29:35, iar pe trei Ionel Ciobanu Mihai, din Oradea (echipa „I run with God!”), cu 01:31:11.

Toţi sportivii au primit câte o medalie, iar ocupanţii podiumului şi premii asigurate de sponsorii concursului.